Hoewel het al een tijdje in de lucht hing, bracht de bijzondere ondernemingsraad deze namiddag uitsluitsel: bij Carrefour België staan 1.233 banen op de helling. Op de hoofdzetel en in enkele supermarkten werd het werk al neergelegd. Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), komt ook terug van Davos om de situatie te beheren

Momenteel werken er op de hoofdzetel van Carrefour in Evere zo’n 1.000-tal mensen. Bijna één op de vijf werknemers, 180 in totaal, dreigen hun job te verliezen. Bij de winkels die Carrefour in eigen beheer uitbaat, is de situatie in absolute cijfers nog schrijnender. Daar zouden zo’n 1.000 mensen hun job verliezen.

De grootste klappen vallen in Genk en Belle-Ile (nabij Luik), daar sluiten twee hypermarkten de deuren omdat ze structureel verlies maken. Bij de sluiting in Limburg dreigen zo’n 90 mensen hun werk te verliezen. In Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre worden de bestaande hypermarkten supermarkten. In Turnhout is men dan weer van zins om de winkeloppervlakte te verkleinen.

Drama’s

De vakbonden reageren alleszins ontgoochelend en spreken over een “sociaal bloedbad”. “Het is heel duidelijk dat zich hier drama’s zullen afspelen”, stelt Kristel Van Damme tegenover BELGA. Na de bekendmaking van het nieuws werd in een aantal supermarkten en op de hoofdzetel van Carrefour in Evere het werk neergelegd.

De vakbonden willen nu met de directie onderhandelen om het aantal getroffen werknemers terug te dringen. Elke week zal een nieuwe ondernemingsraad plaatsvinden, laat Van Damme weten.

Investeren in andere zaken

De directie van haar kant herhaalt in een persbericht hetgeen ze eergisteren communiceerde over de Franse vestigingen. Het bedrijf wil door besparingen ruimte vrijmaken om meer te investeren in verse voeding, Carrefour huismerken en e-commerce. Ook wil Carrefour België nog dit jaar dertig nieuwe Express buurtwinkels en supermarkten openen. Ook plant het bedrijf ruimere openingsuren om de klant beter te kunnen bedienen.

Niettemin valt er volgens de vakbonden veel af te dingen op de communicatie van de onderneming. Zo is er volgens Jan De Weghe (BBTK) sprake van “amateurisme”. “De directie toont een gebrek aan emoties. Dit komt veel harder aan dan verwacht”, stelt hij.

Peeters komt terug

Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), keert vervroegd terug uit Davos om het dossier van de herstructurering op te nemen. Zelf had hij de massale herstructurering niet verwacht.

De minister wil verder nog beklemtonen dat het belangrijk is om mensen geen valse hoop te geven. “Ik begrijp dat het hier gaat om een ontslagronde die heel veel mensen treft. Of dat nog veranderd kan worden, weten wij niet. We mogen zeker geen valse hoop geven: het gaat hier om een privébedrijf. Als regering willen wij die mensen vooral kunnen begeleiden naar een nieuwe job, wat uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de regio’s is”.