Afgelopen dinsdagavond hebben drie daders een zelfgemaakt springstof op de wagen van een agent gelegd en doen afgaan. De achterruit van de wagen sneuvelde hierbij. Videobeelden registreerde drie vandalen, maar de beelden zijn niet nauwkeurig genoeg om over te gaan tot identificatie. De ordediensten vermoeden echter dat de daders te zoeken zijn bij de ‘Bende van het Jacques Franckplein’of de ‘Fioulgang’: een groep van een 50-tal allochtone criminelen.

“Een aanslagje, maar we vermoeden dat dit het begin is van veel meer en ernstiger”, zo vertelt een politiebron aan Het Nieuwsblad. “De personen viseerden duidelijk een collega, een hoofd­inspecteur van de zogenaamde Uneus-brigade van de politie van Brussel-Zuid”. De Uneas-brigade is een elite-eenheid van een 30-tal agenten, gespecialiseerd in anti-overval- en anti-overlastopdrachten. Wegens haar doortastendheid is de eenheid bekend in de onderwereld.

Springstof is voetzoekerbom

Maar uit bewakingsbeelden blijkt alleszins dat de daders weinig schrik hebben van de eenheid. Dinsdagavond wandelden drie jongemannen naar het politiecommissariaat in Sint-Gillis. Hierna glipten ze tot de wagen van de hoofdinspecteur en bevestigden ze een reeks aan elkaar gemaakte voetzoekers. Enkele seconden later ontplofte het tuig waardoor de autoruit eraan moet geloven. Gezien de kleine omvang van het springstof is de schade niet al te groot.

Echter, een politiepatrouille vond vlak bij het commissariaat nog een molotovcocktail in een vuilnisbak, wat kan wijzen op ernstiger opzet. De daders zijn nog op vrije voet, want de beelden waren te onnauwkeurig om de drie jongemannen te identificeren. Wel werden wat verderop twee jongens van 13 en 15 aangehouden. Maar omdat het duo enige betrokkenheid ontkende, werden ze weer vrijgelaten. Nochtans had één van hen een hamer bij.

Die jongeren kunnen hun gang blijven gaan omdat het Parket heel mild optreedt.

Politiebronnen vermoeden dat de daders te vinden zijn bij de ‘Fioulgang’ of de ‘Bende van het Jacques Franckplein’. Dat is een groep van een 50-tal allochtone criminelen uit het Brusselse die specialiseren in gewapende overvallen, drugshandel, diefstal, verboden wapens, aanzetten tot rellen en zogenaamde ‘sack-jackings’. Hierbij worden de ruiten van vertragende wagens ingeslagen en handtassen gepikt.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Les conde veulent nous voir en flague donc on fait les choses doucement surveille ta copine elle vient à porte de hall pas pour acheter des vêtements tu la verra dans la cave entrain de crier j aime fioul gang

Publiée par Azeddine St Gillois sur Dimanche 14 septembre 2014

Agenten worden zelf in de gaten gehouden

Het is verontrustend, maar de jonge criminelen betrokken in de bende worden niet alleen in de gaten gehouden door de politie, ook zijzelf observeren de politie. Dat blijkt uit allerlei informatie. Zo werden bij een controle Facebookfoto’s gevonden van agenten op de gsm’s van bepaalde bendeleden. Het ging hierbij onder meer over vakantiefoto’s.

De bendeleden zijn tevens betrokken in het figureren van muziekvideo’s die honderdduizenden kijkers halen. Op de video’s, die professioneel gemaakt zijn door MY VISION 360, zijn allochtone jongemannen te zien met wapens, drugs, dure drank en wagens, maar is ook hun haat jegens de lokale politie te merken. “Ik neuk de commissaris en de DDG. We weten wie je bent”, zo klinkt het grimmig in één van de liedjes. ‘DDG’ zijn de eerste drie letters van een nummerplaat van een van de anonieme Uneuswagens. Nagenoeg alle figuranten in de video’s zijn gekend voor zware misdrijven, maar blijven op vrije voet.

“Die jongeren [kunnen] hun gang […] blijven gaan omdat het Parket heel mild optreedt. Soms wordt er eentje in een instelling gestoken. Maar meestal komen ze snel weer vrij”, zo vertelt de politiebron nog aan Het Nieuwsblad. Bij het Parket hebben ze begrip voor de frustratie van de agenten. “Maar om verdachten aan te houden hebben we bewijzen nodig en die hebben we momenteel niet”, zo citeert Het Nieuwsblad parket-woordvoerder Denis Goeman.

11 REACTIES

 1. Er mag eindelijk eens ernstig werk worden gemaakt van een controle hoe dit schorremorrie aan geld geraakt; Leefloon ? Dop ? Criminaliteit ? In ieder geval zal het wel niet zijn met werken.. Alles verbeurd verklaren en die gasten terug naar hun thuisland. Familie inbegrepen tenzij die kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk iets hebben gedaan om hun crapuul tegen te houden of aan te geven. Zo kan het toch niet verder. De maatregelen die onze lamlendige beroepspolitiekers al jaren naar voor schuiven schieten hun doel volledig, maar dan ook volledig voorbij. Hetgeen niet meer moet worden bewezen. Het enige waarvoor dit zootje ongeregeld terugdeinst is een zero-tolerantie en een snoeiharde repressie. Hoe meer begrip men ervoor aan de dag legt, hoe driester ze zich opstellen. De toestand verergert dag na dag. In plaats van geld weg te gooien aan die overbodige en nutteloze straathoekwerkers zou men het beter besteden aan een kordaat terugstuur programma . De schrik moet erin !

  • In België is alleen de minister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor onze Veiligheid, en tot nader order is dat helaas Jan Jambon (N-VA). Naar mijn opinie een zwakke schakel in het systeem. In Nederland ressorteert die bevoegdheid onder de minister en de staatssecretaris van Justitie. De bevoegdheid “Veiligheid” verkasten naar Theo Francken, geniet mijn voorkeur, of naar Koen Geens als alternatief zie ik wel zitten. Verder aanmodderen met minister Jan Jambon is niet langer verantwoordelijk. Duidelijk is wel dat niet de kleur van de politieke partijen nog langer het verschil maken, maar wel de capaciteiten van de minister.

   • Koen Geens een beter alternatief dan Jambon? Laat me niet lachen, nog een ergere tjeef (want nog geniepiger) dan Beke. Niet dat ik zo voor Jambon ben, herinner me hem nog toen ie als jonge voorman van het VVB voor de Vlaamse republiek pleitte.

 2. Een vaststelling. Met de N-VA geen efficiënter veiligheidsbeleid dan met de voormalige PS. Minister Jambon faalt (eufemisme) op Binnenlandse Zaken. Asielbusiness gaat crescendo, spijts de uitwijzingen, en het veiligheidsbeleid van minister Jambon is inefficiënt. De meest logische oplossing: nieuwe verkiezingen,federaal en regionaal.

   • Kortom, u bent tevreden over de prestaties, of liever het gebrek aan Vlaamse wilskracht -, van minister Jan Jambon. Bij Vuye en Wouters lees ik het volgende:” Toen Koen Geens (CD&V)voorstelde om de Brusselse politiezones te fuseren, verzette niemand minder dan minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, zich met hand en tand tegen die nochtans ruim gedragen Vlaamse eis en, wel met de legendarische woorden:- Dat soort communutaire insteek is passé. In die termen redeneren wij vandaag niet meer.” Mijn conclusie: N-VA en een Vlaamse overtuiging zijn contradictorisch. Het is het een of het andere.

 3. Zet die jongens in een open instelling in Knokke, St. Matens Latem, Brusselse witte enclaves etc.., met een vakantieverblijf in Toscanië (Italië). Liefst daar waar de mensen die voor de multiculturele onzin verantwoordelijk zijn zich verbergen. Laat de verantwoorlijken voor die multiculturele onzin maar genieten van de culturele catastrophe die ze aangericht hebben.