Bijna 9 op 10 vrouwen uit het Brusselse kreeg al te maken met seksueel overschrijdend gedrag. En 1 op 3 ondervindt hier zelfs dagelijks negatieve gevolgen van. Dat blijkt uit een onderzoek besteld door Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wat tevens in De Tijd verscheen.

90 procent van de vrouwen in Brussel is reeds seksueel lastig gevallen. Dit kwam voort uit een ondervraging georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder toezicht van Debaets. En dit zijn slechtere cijfers dan in andere Europese landen. Uit dat vergelijkingsmateriaal bleek gemiddeld dat ‘slechts’ 60 procent van de vrouwen te maken kreeg met seksuele intimidatie. De Europese cijfers duiden er verder op dat 30 procent van de vrouwelijke populatie reeds slachtoffer geweest is van geweld op straat.

“Te weinig respect”

“Er is te weinig respect voor vrouwen”, reageert Debaets in De Tijd“Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaak jaren later nog steeds bepaalde buurten mijden of hun gedrag aanpassen wegens het seksueel verbale geweld uit het verleden”.

Eerder lanceerde de Brusselse staatssecretaris de bewustmakingscampagne ‘Meld Geweld’. In maart moet nu ook ‘HandsAway Brussels’ van start gaan, een app om seksuele intimidatie op straat te melden. De app moet niet alleen cijfers verzamelen, maar het is ook de bedoeling dat slachtoffers ervaringen kunnen uitwisselen en in staat worden gesteld om hulp te vragen aan omstaanders. Ook getuigen kunnen incidenten melden via de app.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

In de intussen beroemde reportage ‘Femme de la Rue’ (Vrouw van de straat) van Sofie Peeters uit 2012 is te zien hoe een jonge vrouw met een verborgen camera over de straten loopt in Brussel. Ze kreeg in de docu voortdurend te maken met beledigingen, seksistische opmerkingen en opdringerige – veelal allochtone – mannen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

5 REACTIES

 1. 2009, Brussels, Luckas Vander Taelen:

  “I don’t want to live in a city where it is hard for young girls to walk down certain streets.”

  Brussel, hellhole voor vrouwen? Dan is het niet mijn hoofdstad!

  Luckas VDT werd hard aangepakt door Groen en Ecolo. Omdat hij zei wat iedere Brusselaar weet.

  Today, Groen and Ecolo have two more victims of their harassements: Annalisa Gadaletta and Mary Nagy (who dared to question the extreme religous points of view of Ecolo).

  http://www.nytimes.com/2013/02/16/world/europe/16iht-letter16.html

  Benieuwd welk lot Bianca Debaets te wachten staat.

  Heeft iemand weet van reacties van de regressieve extremistische religieuze partij Ecolo?

 2. Vrouwen willen dat mannen initiatieven nemen. Maar als een initiatief komt van een man die de vrouw niet aantrekkelijk vindt, kan ze dat vervelend vinden. Die man kan dan in grote problemen komen wanneer de vrouw een wraakzuchtig type is. Mannen worden steeds meer vogelvrij voor beschuldigingen van vrouwen.
  https://www.avoiceformen.com/gynocentrism/relational-aggression-is-it-a-trap-for-men/

  De gevolgtrekking dat er in de cultuur weinig respect is voor vrouwen is hysterisch. Er lijkt veel meer reden om aan te nemen dat er geen respect voor mannen is.
  https://www.youtube.com/watch?v=avKKECeR7Uw&t=21s

  • Mijn dochter zit al 4 jaar op kot in Brussel. Dicht bij de Anderlechtse poort…Wie deze côté wat kent weet wat ik bedoel. Reeds al die jaren wordt ze op straat lastiggevallen op weg naar school. Een rok dragen op straat kan ze niet (meer). Gastjes van 14 jaar vallen haar (in groepjes, de kl…tzakjes) lastig, zelfs fysiek. Moesten die kereltjes die mentaliteit niet aangeleerd krijgen dan zouden ze zoiets nooit doen. PUNT. Het hangt zwaar haar keel uit. Gelukkig kan ze totnogtoe nog bij zichzelf zeggen “fuck you”… en heeft ze een leuk kot om thuis te komen. En neen, het zijn géén blanken die haar lastigvallen. En neen, ze komen NIET uit “alle lagen van de bevolking” . Het zijn allemaal allochtonen. Zelfs de daklozen laten haar gerust (of t’is voor geld, dat is wat anders natuurlijk)

 3. Deze ochtend op Radio 1 het interview gehoord met B.Debaets.Hyper politiek correct.De journalist even zeer.Ongelooflijk hoe ze rond de hete brij draaiden.Het gebeurde volgens hen in alle lagen van de bevolking.Zal wel.Maar in de ene roep toch veel meer dan in de andere.Het woord allochtoon of moslim werd niet uitgesproken.En over welke wijken het ging evenmin….Arme MSM!

Comments are closed.