Zondagavond zijn bij politieacties in stations en treinen in het Brusselse 17 illegalen opgepakt. Dat geeft Olivier van Raemdonck, woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) mee aan BELGA. Aanvankelijk had men politie-acties verwacht aan het Maximiliaanpark, waarrond heel wat illegale transitmigranten verblijven. Echter, honderden linkse activisten protesteerden er tegen de migratiepolitiek van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Gisterenavond daagde – volgens BELGA zo’n 2.000 – linkse betogers aan het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel. Zij vormden menselijke ketens en wilden voorkomen dat de overheid optrad tegen transitmigranten. Het gaat om migranten – veelal uit Zwart-Afrika – die geen asiel willen aanvragen, maar het VK willen bereiken. Dat is in overtreding van de Dublinverordening die gebiedt dat asielzoekers die de EU betreden, asiel aanvragen in het eerste land waar men arriveert.

Illegalen duiken onder bij gastgezinnen

Om de geplande politie-acties te saboteren hadden vrijwilligers illegalen ondergebracht bij gastgezinnen, maar “de [politie-]actie is zondagavond [toch] doorgegaan”, vertelt Van Raemdonck. “Die heeft plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt“. Het betreft bijvoorbeeld treinen die naar stations vertrekken dichtbij de snelwegparkings van de E-40, op de route naar het VK.

17 illegalen werden gisterenavond opgepakt en doorverwezen naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De DVZ zal vandaag nog beslissen wat met hen gebeurt. Tot de opties behoort de verplaatsing naar een gesloten centrum in afwachting van repatriëring.

De politie waarschuwde vorige week nog dat de problematiek rond transitmigranten in België groeiende is. Afgelopen vrijdag werden politie-agenten na een routinecontrole aangevallen door tientallen transitmigranten met stokken. Dit nabij de E-40 te Groot-Bijgaarden. De politie moest een schot in de lucht vuren om de menigte onder controle te krijgen. Hierbij geraakten twee agenten gewond. “Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar [wapens] moet gebruiken”, zo klonk het.