Een Britse basisschool verbiedt leerlingen tijdens de schooluren te vasten. Ook heeft de school meisjes jonger dan acht verboden een hijab te dragen. De school roept de Britse regering nu op om een gelijkaardig verbod in alle scholen in te voeren.

De beste basisschool van het Verenigd Koninkrijk, St. Stephen’s in Londen, heeft leerlingen onder de acht jaar verboden om een hijab te dragen. Daarnaast verbiedt de school jongeren ook te vasten voor de ramadan tijdens de schooluren.

Regering laat scholen te veel aan hun lot over

De school eist dat ouders hun kinderen niet gedurende de schooluren laten vasten tijdens de ramadan, wanneer de leerlingen vaak ook zomerexamens moeten afleggen.

“We hebben vasten niet helemaal verboden”, zegt schooldirecteur Arif Qawi. “Maar we moedigden hen aan om te vasten in vakantie, in het weekend en niet op de schoolcampus. Hier zijn we verantwoordelijk voor hun gezondheid en veiligheid als ze op de campus passeren. Het is niet eerlijk voor ons.”

De directeur roept de Britse regering op om een duidelijk standpunt in te nemen en het voorbeeld van de school te volgen. Hij vindt dat de regering de scholen te veel aan hun lot overlaat als het aankomt op het bepalen van zulke regels.

Hoofddoek als deel uniform

Uit onderzoek van de National Secular Society (NSS) bleek dat de hoofddoek als verplicht kledingstuk deel uitmaakt van het schooluniform van 59 scholen in het Verenigd Koninkrijk. Acht van die scholen worden door de staat gefinancierd.

De NSS onderzocht in totaal 176 islamitische scholen in het Verenigd Koninkrijk. Van de onderzochte scholen lijkt de hijab verplicht te zijn in acht islamitische scholen die door de staat gefinancierd worden. Van die acht zijn er drie lagere scholen. Daarnaast is de hoofddoek ook verplicht in 51 private islamitische scholen. In achttien van de scholen is de hoofddoek dan weer optioneel.

Een ander onderzoek bracht daarnaast aan het licht dat bijna één vijfde van de 800 door de overheid gefinancierde lagere scholen in het Verenigd Koninkrijk, de hijab als al dan niet optioneel deel van hun uniform voorschrijven.