Nadat de nummer drie van Samen, Tom Meeuws (sp.a), wederom in opspraak komt, lijkt Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) de rangen te sluiten. Zo roept hij in een reactie tegenover VRT NWS op tot een “propere campagne”.

Meeuws brengt zijn groene kartelpartner opnieuw in de problemen. Zo blijkt uit documenten die onder meer het Het Laatste Nieuws kon inkijken dat Meeuws bij zijn vorige job – als lokaal directeur bij De Lijn Antwerpen – een verdacht afscheid nam. Meeuws zou hiervoor opvallende fouten hebben gemaakt. Na afloop zou de socialist ‘in der minne’ vijf maanden opzegvergoeding hebben verkregen.

Concreet gaat het om een aantal verdachte betalingen van 660.000 euro aan een Antwerpse vzw en 100.000 euro aan een mediabedrijf. De bedragen werden niet alleen opgesplitst voor weinig duidelijke redenen, maar een aantal delen werden zelfs vóór het aangaan van een contract betaald. Meeuws zelf heeft het over “verdachtmaking” en stelt dat als hij echt fouten zou gemaakt hebben, hij wel direct ontslagen zou geweest zijn. Het afscheid is volgens Meeuws te wijten aan een “verschil in visie”.

Van Besien: “Niet het soort campagne dat wij willen”

Tegenover VRT NWS stelt Van Besien dat dit “niet het soort campagne [is] dat wij willen”. “Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen, maar over het verleden van personen. Ik wil mij focussen op wat de inwoners van onze stad echt wakker houdt: gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten.”

Volgens Van Besien is er “meer dan genoeg stof ter discussie” over de keuze die de Antwerpenaar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen krijgt. De kopman van Samen roept ook op tot een “propere campagne”.

Voorspelbaar kwaad

Volgens De Morgen wisten ze bij Samen dat de heisa rond het ontslag van Meeuws er vroeg of laat zat aan te komen. Bij de onderhandeling van het kartel analyseerden sp.a en Groen immers de sterktes en zwaktes van iedere topkandidaat. Bij Meeuws stond zijn ontslag bij De Lijn bij zwaktes. “Vroeg of laat ging dit komen. Al hadden we niet verwacht dat het zo groot zou worden gebracht”, stelt een kopstuk van Samen tegenover De Morgen.