Deze voormiddag zijn een duo F-16-straaljagers van de Belgische luchtmacht opgestegen om twee Russische bommenwerpers te onderscheppen. De interventie gebeurde boven de Noordzee. De Russische Tupolevs vlogen ten noorden van Nederland en waren op koers naar het VK. Rond de middag werd de onderscheppingsactie overgedragen aan de Britten.

De luchtmachten van België en het Verenigd Koninkrijk werden deze ochtend gealarmeerd nadat twee Tupolev Tu-160-toestellen (ook gekend als Blackjacks) werden gesignaleerd. Gezien de locatie van de bommenwerpers en de verdeling van de verantwoordelijkheidszones van het NAVO-luchtruim, werden in snel tempo 2 Belgische F-16’s (en dus geen Nederlandse) in het luchtruim gejaagd. Dit vanuit de Florennes-basis. Omwille van de hoogdringendheid van hun opdracht hebben de jets hierbij de geluidsmuur doorbroken boven Nederland. De Nederlandse luchtmacht bevestigt een knal in het noordoosten van Nederland.

https://twitter.com/BeAirForce/status/952861822113275905

 

Belgische jagers geven opdracht door aan Britten

De F-16-piloten konden rond 11u51 de toestellen van de Russische luchtmacht identificeren en achtervolgen tot wanneer twee Britse Typhoon-jagers de opdracht overnamen. De Britse straaljagers stegen vanuit Schotland op. Na de overgave van hun opdracht zijn de Belgische jets geland in Leeuwarden, in het Nederlandse Friesland, om te tanken.

Opvallend: de Britse pers vermeldt eerst de Belgische luchtmacht niet in hun berichtgeving over het incident. Pas later wordt melding gemaakt van Belgische artikels. Bovendien ontkent de Britse Defensie dat de Russische bommenwerpers effectief onderschept werden.

‘The game of chicken’

Nog opvallend: luttele uren nadat Russische bommenwerpers het West-Europese luchtruim penetreerden, vloog een Amerikaans militair observatievliegtuig rond in de Zwarte zee, nabij de Russische Krim.

Dergelijke incidenten zijn overigens relatief veelvoorkomend. In 2015 onderschepte de Britse luchtmacht nog 10 Russische vliegtuigen in één patrouille. De luchtmachten van het NAVO-blok en de Russische luchtmacht doen geregeld oefeningen in elkaars grensgebied en invloedssferen. Wanneer een militair vliegtuig zich in het luchtruim van de andere mogendheid bevindt en het wordt gesignaleerd, wordt het vliegtuig in kwestie begeleid tot wanneer het dit opnieuw verlaat. Vooral in het Baltisch luchtruim vinden dergelijke acties frequent plaats en NAVO-lidstaten roteren dan ook hun jets in de bewakingsopdracht van onder meer dit luchtruim.