Tegenover Humo stelt Ignace Vandewalle, de auteur van ‘De illegale Ghelamco Arena’, dat de burgemeester van Gent, Daniël Termont (sp.a), heeft geprobeerd om de Optima-commissie te manipuleren. Het kabinet van Termont ontkent tegenover De Morgen de beschuldigingen volledig

In de nasleep van de Optima-affaire installeerde de Gentse gemeenteraad een commissie die de belangenvermenging in de zaak-Optima moest onderzoeken. Tijdens een zitting van deze commissie zwaaide Vlaams Belang-raadslid Johan Deckmyn met een verslag waarin bij twee passages ‘wissen’ stond.

“Verschillende gemeenteraadsleden hadden twee versies van dat verslag: eentje mét en eentje zonder correcties”, betoogt Vandewalle tegenover Humo. “Termont gaf in de commissie toe dat hij zelf de opdracht had gegeven om die passages te wissen. Daarmee bevestigde hij dat alle documenten die in de commissie werden besproken eerst via zijn bureau waren gepasseerd, zodat hij ze kon controleren en redigeren.”

Wat was er nog aangepast?

“Welke verslagen zijn er nog aangepast? En wat was die hele Optima-commissie nog waard, als de burgemeester de documenten liet manipuleren?” vraagt Vandewalle zich daardoor af. Tegenover De Morgen is Daan Vander Steene, de kabinetschef van Termont, duidelijk: Termont is niet tussenbeide gekomen. “Het ging om een verslag van onze dienst economie dat destijds is opgesteld”.

“Bij het opstellen van die verslagen door de ambtenaren wordt eerst een draft gemaakt. Daarin worden soms aanwijzigingen aangebracht, zoals de melding ‘wissen’. De afgewerkte versies worden in een centraal register gestopt. Als het nodig is, kunnen documenten daaruit opgevraagd worden. Zoals voor de Optima-commissie massaal is gebeurd. Dit document zat blijkbaar nog onafgewerkt in het register”, legt Vander Steene uit.

Stellen dat Termont – of iemand van zijn kabinet – eerst ieder verslag zouden hebben gecheckt voor het naar de gemeenteraadsleden ging is volgens Vander Steene niet waar. “Er zijn voor de Optima-commissie duizenden documenten opgevraagd. Dat zou eenvoudigweg ondoenbaar zijn”, aldus de kabinetchef van Termont.

Kwijtschelding lening

De auteur van ‘De illegale Ghelamco Arena’ stelt verder in het interview met Humo dat de bouw van de Ghelamco Arena niet de eerste keer was dat de stad Gent zich vrijgevig betoonde ten aanzien van de voetbalclub. Zo schold volgens Vandewalle de stad in 2005 – toen Termont nog geen burgemeester was – een renteloze lening van 300.000 euro kwijt.

“In de gemeenteraad beweerde men dat die 300.000 euro diende om het jeugdvoetbal te steunen”, zegt de auteur. “In werkelijkheid ging het om de kwijtschelding van een lening aan de club, maar dat moest dus verborgen blijven.” 

6 REACTIES

  1. Zou het kunnen dat dien goeien Daniel ook een ordinaire rooie sloeber is, zoals we er al tientallen hebben gekend ? Van Ibramco over het RTT- schandaal naar Agusta . Om van de lokale deugnieterijen nog te zwijgen. In alle partijen zitten wel graaiers, maar de socialisten spannen toch de kroon. De PS wel met lengtes voorop, maar bij de Spa doen ze blijkbaar ook hard hun best.