Anti-politiegeweld Frankrijk: “Laffe en criminele lynchpartij”

3
2293

Nabij Parijs in Frankrijk zijn opnieuw ernstige feiten rond anti-politiegeweld geregistreerd. Twee agenten, een vrouw en een man, werden in elkaar geslagen en in het gezicht getrapt. Er is veel commotie in Frankrijk rond de feiten en zelfs president Emmanuel Macron (La République en marche!) reageerde reeds. Macron heeft het over een “lynchpartij”.

Tijdens afgelopen oudejaarsnacht kregen twee Franse agenten een oproep om tussenbeide te komen op een privaat feestje in Champigny-sur-Marne, een voorstad van Parijs. Maar dat liep niet goed af. Rond middernacht kregen de politieagenten rake klappen. Ze worden nu verzorgd voor verwondingen in het gezicht.

Op amateurbeelden is een van de betrokken agenten te zien die op de grond ligt en aangevallen wordt. Ook op de videobeelden vervat is een grote menigte met allochtone jongemannen die een wagen vernielen. Tijdens de politie-interventie die hierop volgde, zouden schoten afgevuurd zijn. Dat meldt een bron dicht bij het dossier, zo schrijft ook Het Laatste Nieuws. Tevens werden meerdere wagens van de brandweer en politie vernietigd.

Er werden slechts twee verdachten opgepakt tijdens de onregelmatigheden. De aanvallers van de twee agenten zijn echter nog steeds op vrije voet. President Macron stelt op Twitter dat de schuldigen “gevonden en bestraft” zullen worden voor de “laffe en criminele lynchpartij”. Gérard Collomb (ex-PS, thans La République en marche!), dat is de Franse minister van Binnenlandse Zaken, stelt dan weer op Twitter dat de aanval op de ordediensten een “aanval op de Republiek” is.

Elders in Frankrijk werden op oudejaarsnacht 650 auto’s in brand gestoken.

3 REACTIES

  1. Dit incident doet me erg denken aan ‘Guerilla’, de recente roman van de Franse journalist-schrijver Laurent Obertone, waarin hij het heeft over het uitbreken van een burgeroorlog in Frankrijk door een gelijkaardig incident. Maar zolang de Fransen de daders niet etnisch bij naam durven noemen – pas d’amalgame, nietwaar – is er geen oplossing mogelijk, en dreigt ‘le vivre ensemble’ een bloedige rassenstrijd te worden.

  2. als nota bene: “elders werden … 650 auto’s in brand gestoken.” Zelfs voor Sceptr is dit een voetnoot, een anekdote geworden. Terwijl de overheid zijn contract met de burger niet meer naleeft en zijn geweldsmonopolie heeft opgegeven maar – in tegenstelling tot de VS – zijn burgers straft als ze zich bewapent en verweert.