Illegale transitmigranten hebben gisterennacht een vrachtwagenchauffeur aangevallen, dit opnieuw op het parkeerterrein aan de E-40 te Groot-Bijgaarden. Terwijl de trucker zich verdedigde liep hij snijwonden op aan het gezicht. Hij werd tevens beroofd van zijn gsm en portefeuille. Een tweede trucker werd ook overvallen, zo bericht Het Laatste Nieuws.

Opnieuw werd een trucker langs de E-40 aangevallen door migranten. Hij werd beroofd en gestoken in het gezicht. De problematiek van illegalen die via de Belgische snelwegen het VK trachten te bereiken, sleept al jaren aan. Per maand zouden er zo’n 20 tot 25 gevallen van overvallen door illegalen plaatsvinden, met soms pieknachten met maar liefst 4 incidenten. De laatste weken komt het thema echter meer en meer aan het bod omdat de illegalen steeds driester te werk gaan. Zo werden vorige week nog agenten aangevallen door een grote troep van tientallen illegalen gewapend met stokken.

Problematiek transitmigranten steeds groter

De illegalen die door ons land trekken en naar het VK willen, zijn wat men benoemt als ‘transitmigranten’. Deze migranten komen veelal uit Zwart-Afrika en overtreden de Dublinverordening. Deze regel gebiedt dat asielzoekers die de EU betreden, asiel moeten aanvragen in het eerste land waar men arriveert.

Magistraten en de ordediensten kaarten al langer de groeiende problematiek van transitmigranten aan. “Het is al lang duidelijk dat heel wat van hen koste wat het kost die overstap willen maken”, zei een procureur eerder deze week na feiten aan de haven van Zeebrugge“[…] Maar wij doen er alles aan om ook hier zo kort mogelijk op de bal te spelen. Er wordt volop op politie en security ingezet. Al kost dat handenvol geld.”

Vorige week vrijdag werden politie-agenten na een routinecontrole aangevallen door tientallen transitmigranten met stokken. Dit nabij de E-40 te Groot-Bijgaarden. De politie moest een schot in de lucht vuren om de menigte onder controle te krijgen. Hierbij geraakten twee agenten gewond. “Het baart ons grote zorgen dat niet alleen de agressie naar de vrachtwagenchauffeurs verhoogt, maar ook de politie haar [wapens] moet gebruiken”zo luidde het.

Vrachtwagenchauffeurs hebben in augustus een petitie gestart om aandacht en maatregelen te vragen voor de “toenemende agressie jegens chauffeurs” door illegale migranten. Maar de problematiek houdt aan. De petitie ging door enkele weken nadat een ernstig incident plaatsvond waarbij migranten vrachtwagenchauffeurs bekogelden met stenen en andere projectielen. “Dat was de druppel”, aldus Jacques van der Linden toen, initiatiefnemer van de petitie. “Maar het probleem is veel groter.”