Allochtone relschoppers Brussel riskeren jaren cel

3
2542

De eerste processen tegen de allochtone relschoppers die in november Brussel op stelten hebben gezet, is vandaag ingezet. Een van de verdachten, Mohamed E.B., is 19 jaar en wordt ervan verdacht om betrokken te zijn geweest in de plundering van een nachtwinkel. De jongeman ontkent, maar volgens het Parket is de beklaagde eenvoudig te herkennen op camerabeelden. “Ik was daar wel in de buurt, maar dat ben ik niet op die beelden”, zo wordt de vermoedelijke boef geciteerd in Het Laatste Nieuws. Een andere beklaagde riskeert zelfs 3 jaar cel wegens opzettelijke brandstichting.

Op 11 november won de Marokkaanse voetbalploeg met 0-2 van Ivoorkust. Na de wedstrijd verzamelden zo’n driehonderd Marokkaanse jongemannen zich op de Brusselse Stalingradlaan om dit te vieren. Maar de sfeer sloeg al snel om en de supporters brachten grote vernielingen aan en begonnen te plunderen. De politie was onvoorbereid en arresteerde op het moment van de rellen niemand. Pas later werden er verdachten gezocht en aangehouden op basis van bewakingsbeelden.

Nachtwinkel volledig naar de vaantjes door relschoppers

Tijdens de rellen werd onder meer een nachtwinkel volledig vernield en geplunderd. “Volgens de uitbater werd er een kassei door zijn winkelruit gegooid en werd zijn winkel vervolgens bestormd door een grote groep mensen, van wie een aantal gewapend waren met ijzeren staven”, aldus de openbare aanklager“Terwijl de uitbater zich verschool […], roofde die groep de hele winkel leeg. Van die feiten zijn duidelijke camerabeelden gemaakt, waarop meneer E.B. herkenbaar te zien is. Op die beelden draagt hij ook een paar basketschoenen die bij hem thuis zijn teruggevonden”.

Het Parket vordert twee jaar tegen de jongeman. Mohamed E.B. is bekend bij het gerecht en werd reeds veroordeeld voor diefstallen met geweld. Zelf ontkent hij echter zijn betrokkenheid bij het plunderen: “Ik was daar wel in de buurt, maar dat ben ik niet op die beelden. Ja, ik heb dezelfde Nikes als de man op de foto’s. Zoveel jongeren hebben die”. Zijn advocaat, meester Vincent Lurquin, vraagt de vrijspraak. Volgens hem moest men ook andere getuigen “ondervragen om zekerheid te hebben”. Het vonnis wordt op 2 februari uitgesproken.

31 verdachten riskeren – misschien – celstraf

In nasleep van de (verschillende) rellen in Brussel, werden in totaal 31 verdachten opgepakt. Door het gebrekkig optreden door de politie en het uitblijven van arrestaties tijdens de rellen, had de politie weken nadien een oproep aan de bevolking gedaan om zoveel mogelijk relschoppers te helpen identificeren. Dit op basis van gepubliceerde daderfoto’s. 6 verdachten verschijnen vandaag voor de rechter. Een tweede verdachte heeft een blanco strafblad, maar riskeert zelfs drie jaar cel. “Opzettelijke brandstichting is een zeer ernstig feit”, zo verduidelijkt de procureur in Het Laatste Nieuws.

Heel veel zorgen moeten de verdachten zich echter niet maken. Eind vorig jaar bleek dat korte celstraffen nog steeds niet uitgevoerd worden. Nochtans zei de woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in 2015 dat “alle uitgesproken gevangenisstraffen, ook de korte, […] vanaf volgend jaar [moeten] worden uitgevoerd”. 

3 REACTIES

  1. In de bak kosten die smeerlappen ong. 200 euro per dag ! Dat is 6000 euro per maand. Dat is drie-vier maal zoveel als een gemiddelde arbeider verdient. Terugsturen! Asielzoeker of niet. Tenslotte zijn ook veel van die asielzoekers misdadigers van gemeen recht die naar hier komen om hun straf te ontlopen in eigen land. Denk dus maar niet dat ze plots crimineel zijn geworden door Belgische lucht in te ademen. Ze waren dat al lang voor ze hier arriveerden; Het zit nu eenmaal sommigen in de genen. Wat onze linkse filosofeerders ook mogen beweren. Het is niet omdat je een paar ezels laat opgroeien tussen renpaarden dat ze ooit een koers zullen winnen. Laat staan uitlopen. Het enige dat die hengsten zullen doen is muilezels verwekken bij de de paardmerries.

  2. Het is niet omdat je een paar ezels laat opgroeien tussen renpaarden dat ze ooit een koers zullen winnen(texto). Prachtige metafoor. Helaas oogsten wij (de bevolking) de miserie wat onze ezels (de regeringspartijen) zaaien. Zij zijn het die volgens de wet burgerlijk verantwoordelijk zijn voor de schade die aan de burger berokkend wordt door gebrek aan voorzorg.