Winkelketen H&M sluit tijdelijk al haar vestigingen in Zuid-Afrika nadat actievoerders de filialen bestormden en vernielden. “De gevolgen van racisme”, klinkt het bij de radicaal-linkse actievoerders. H&M kwam in het oog van de storm terecht nadat het een zwarte jongen in een trui met opschrift ‘coolest monkey in the jungle’ liet poseren.

Op de webshop van winkelketen H&M was tot voor kort een een zwart jongetje te zien in een trui met opschrift “coolest monkey in the jungle”. Op Twitter werd H&M overspoeld met woeste reacties en er werd zelfs opgeroepen tot een algemene boycot jegens H&M. “Racisten”, klonk het onder andere veelvuldig. “Zijn jullie verdomme gek geworden?” H&M excuseerde zich, verwijderde de foto en nam de beruchte trui weg uit alle winkels.

“Geconfronteerd met de gevolgen van racisme”

Dat mocht echter niet baten. In Zuid-Afrika werden de vestigingen van H&M bestormd door actievoerders van de radicaal-linkse oppositiepartij Economische Vrijheidsstrijders. Op de beelden is  te zien hoe demonstranten de winkels bestormen en koelbloedig veranderen in een slagveld. Daarnaast werd er ook massaal geplunderd. “De keten wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van racisme”, klinkt het bij de Economische Vrijheidsstrijders.

De politie moest rubberkogels gebruiken om de actievoerders uit elkaar te drijven. Er werd niemand gearresteerd. H&M besloot uit veiligheidsoverwegingen alle 17 filialen in Zuid-Afrika tijdelijk te sluiten. Twee jaar geleden, wanneer H&M haar eerste vestigingen in Zuid-Afrika opende, kwam het ook al in het oog van de storm terecht. Volgens de actievoerder werden er toen te weinig zwarte modellen gebruikt in advertenties van H&M.

De moeder van het kind begrijpt naar eigen zeggen niets van al de heisa. “Een zwart kind is een kind en een aap is een dier”, klinkt het bij de verontwaardigde moeder op Facebook. “Mijn zoon heeft als model al honderden verschillende outfits gedragen. Maak hier zo geen heisa over, er is niets aan de hand. Ik zie het probleem gewoon niet. Iedereen mag hier zijn mening over hebben, maar het is niet mijn manier van denken. Sorry.”

13 REACTIES

 1. I@rode luipaard,ik ben NIET links integendeel eerder het uiterste andere deel, en ik veroordeel dat geweld voor 100 %, maar dat een internationale keten zo een domme ondoordachte stunt uithaalt veroordeel ik stellig, blijkbaar werken daar in hun publiciteitsafdeling enkel de witte apen van de jungle…en ja witte/blonde apen bestaan…het bevestigt het reeds bestaande cliché over de “witte” bij de gekleurde personen…en ik ben een blonde witte, dus die keten beschadigd mijn imago…ben erg tegen links maar zeker geen racist

 2. Het is verwonderlijk dat negers zichzelf identificeren met apen. Een aap is toch geen onrein dier, maar staat bv. korter bij de mens dan een leeuw. Maar vergeleken worden met leeuwen, stoort de zwarte medemens blijkbaar niet. Zou het feit dat aids in Afrika ontstond door een intieme relatie tussen mensen en apen soms wat te maken hebben met die overgevoeligheid om elke verwijzing naar apen meteen als “racistisch” (zichzelf superieur achten aan een ander ras, of een ander ras als inferieur beschouwen) te beschouwen? Blanke en gele mensen beschouwen dieren niet als een concurrerend ras en overreageren niet op elke verwijzing naar de dierenwereld in de reclame.

  • Maar het probleem hiermee is dat men niet refereert naar de dieren, maar
   naar de eigenschap die er men in de context aan geeft. Als men een mens
   vergelijkt met een leeuw zal men het eerder hebben over kracht,
   doorzettingsvermogen, enz…
   Als men de link maakt tussen een mens en een aap zal men het eerder hebben over iemand die niet te intelligent is, onnozel gedrag, enz…
   Anderzijds begin ik er toch ook wel een probleem mee te hebben dat iedereen racistische opmerkingen mag maken behalve de blanken (over een ander ras.)
   In de VS mag een blanke het woord “nigger” niet gebruiken, maar een zwarte mag het wel zeggen. Anderzijds mag iedereen spreken over “white trash”.
   Onlangs heb ik me ook bedacht dat het gedoe rond zwarte piet ook eigenlijk nogal vreemd is. Als een blanke zich verkleed als een zwarte is het racistisch.
   Maar als u ooit de film hebt gezien “White Chicks” dan is er geen enkel probleem als 2 zwarte mannen zich verkleden als blanke vrouwen. Dan is het een komedie.
   Je zou die film niet enkel als racistisch maar ook als seksistisch kunnen beschouwen, want ze vinden het ok om te lachen met blanke vrouwen.

   • Ik begrijp uw reactie. Maar een aap is geen dom dier. In het Frans zegt men zelfs “slim als een aap”. Een aap is een lenig dier, veel intelligenter dan een leeuw. En van “onnozel” gedrag gesproken, daar kennen zelfs onze beste vrienden de honden wat van. Ik blijf er bij dat sommige negers – niet allemaal uiteraard, zoals de reactie ban de moeder van het fotomodelletje bewijst – in alles een aanleiding zoeken om al dansend redeloos te plunderen en te vernielen. En dat doen zelfs apen niet.

   • Natuurlijk is dit goedkoop geweld. Als ze er dan met een beetje “krom denken” er nog een “rechtvaardiging” kunnen aan geven is alles goed.
    Maar meestal zijn de personen die dit doen niet die het hoogst op de intellectuele ladder staan.
    Ik vermoed ook dat er een aantal zwarten hun H&M collectie zullen hebben uitgebreid onder het mom van strijd tegen racisme.
    Anderzijds zie je weinig beelden van zwarten die de kleren van H&M die ze al gekocht hebben in brand steken.
    In de realiteit zijn dit maar minderheden binnen hun eigen gemeenschap, het is natuurlijk wel frappant en triest dat het altijd dezelfde minderheden zijn uit dezelfde gemeenschappen die voor de meeste crapuliteit zorgen.
    Je zal maar een persoon zijn uit zo’n gemeenschap en altijd hard je best doen en gestigmatiseerd worden omdat anderen met dezelfde achtergrond het varken uithangen. Ook triest.

   • Juist het zijn meestal enkele , al dan niet betaalde , raddraaiers die de boel op stelten zetten , en niet weinig hersenloze oetlullen lopen er achter aan als een kip zonder kop . Vergeet ook niet dat stelen nog altijd minder vermoeiend is dan werken , vraag dat maar eens aan onze politici .

   • wij hadden destijds een bemanning bestaande uit Bantu , van de bas-congo, er was echter een Katangees bij , en die wou niet met hen samen werken. toen ik hem vroeg waarom , zei hij. je n,aime pas ces singes,,. onderling komen ze ook niet overeen.

 3. Het was sowieso wel te denken dat hier heibel kon van komen. Beetje kortzichtig van H&M… naïef zelfs. Maar hoe je iets bedoelt speelt al lang geen rol meer in onze “lange tenen maatschappij”. Enkel wat sommigen er van maken….en blijven maken….en blijven maken. De nagel zit meestal al lang in de boom, maar ja, bij gebrek aan andere nagels…

 4. De media maken van dit racisme. Op Vtm nieuws tonen ze het als racisme maar ze verzwijgen wel dat de mama van die jongen het geen racisme vindt. Vtm en Vrt delen het zelfde linkse haatgedrag. Hlm bedoelde dit niet racistisch dus dan is het ook niet racistisch. De moeder van het kind zegt dat het geen racisme is. De Westerse linkse mainstream media doen denken aan de Spaanse Inquisitie. Maar het racisme gericht tegen blanken wordt in de doofpot gestopt. Racisme tegen niet-blanken is niet ok terwijl racisme tegen blanken wel ok is, dat is het linkse gedachtengoed van de Westerse mainstream media.

 5. Dat zal in het kader der “verdraagzaamheid” wezen zeker. Indien en wanneer een blank jongentje, allochtoon in Zuid-Afrika, dezelfde kledij zou gepromoot hebben, quod non, zou het dan toch NIET door PoCo-tuig als “racistisch”(sic) gestigmatiseerd geweest zijn ? Waarom in dergelijk hypothetisch geval NIET ? Uit anti-blank racistische PoCo-DISCRIMINATIE, daarom niet !!!!!!!!!!