Dyab Abou Jahjah hekelt de “witte meerderheid” die volgens hem van de uitspraken van Boef gebruik maken om aan “structureel racisme” te doen. Ook Boef voelt zich het slachtoffer van racisme en discriminatie nadat hij een storm van kritiek over zich heen kreeg nadat hij vrouwen “hoeren” noemde.

Afgelopen week kwam rapper Boef in het oog van de storm terecht nadat hij vrouwen “kechs” (hoeren, nvdr.) had genoemd. Na de eerste verontwaardigde reacties, leek Boef de ernst van de situatie nog niet te beseffen en gooide hij nog wat olie op het vuur. Even later – wanneer meer en meer kritiek kwam en er een boycot vanuit de muziekwereld dreigde te komen – bood hij dan toch zijn excuses aan.

“Structureel racisme”

Een dag later wentelde hij zich echter al in een slachtofferrol. “Ik krijg ook duizenden racistische reacties van mensen die mij sowieso nooit iets gunde. Nu gebruiken ze mijn fout om mij kapot te maken en zelfs letterlijk dood wensen”, schrijft hij op Instagram. Volgens hem wordt het incident aangewend “als excuus om nu vrij discriminerende taal naar mijn hoofd te slingeren.”

Dyab Abou Jahjah komt op voor Boef en spreekt zelfs van “structureel racisme”. Abou Jahjah roept de “witte meerderheid” daarom op het matje. “Elke keer dat je een gekleurd persoon, een moslim of een lid van een minderheid die iets slechts, doms of allebei deed eruit pikt, en hem tot vertegenwoordiger van zijn soort uitroept om hem vervolgens te kruisigen, dan doen jullie aan structureel racisme en zullen wij jullie tot de orde roepen!”

“Verzetshelden”

Abou Jahjah is geen onbesproken figuur. Hij staat vooral gekend voor zijn bijzonder controversiële uitspraken omtrent joden. Zo noemt hij Palestijnse aanslagplegers op joden in Jeruzalem steevast “verzetshelden”. Onlangs zei hij nog dat “alle Joden in de zee gooien zoals wij dat in de Arabische wereld wilden doen in de jaren veertig, […] niet haalbaar [is]”. Volgens Abou Jahjah moet men Israël militair in de problemen brengen.

Vanwege de heisa die Abou Jahjah die telkens veroorzaakte, besliste De Standaard – waar Abou Jahjah columns voor schreef – hem na een nieuwe antisemitische Tweet op straat te zetten. Hij besloot vervolgens zijn politieke carrière nieuw leven in te blazen en startte samen met ex-sp.a’er Ahmet Koç een ‘migrantenpartij’. Ook dat project loopt niet van een leien dakje. Nog voor ze een naam bekend maakten voor hun partij, zette Abou Jahjah Ahmet Koç uit de partij.