Turkse luchtaanvallen tegen Koerdische troepen hebben een 3.000 jaar oude archeologische site in Syrië verwoest. Turkije heeft in Afrin een nieuw front geopend in de Syrische oorlog.

Het gaat om de neo-Hettitische tempel van Ain Dara. De tempel dateert van het jaar 1300 voor Christus en staat bekend om haar beelden en reliëfs van sfinxen en leeuwen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in Londen werd zeker 60 procent van de tempel vernield door Turkse troepen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken
Erfgoed vaak doelwit

“Deze aanval weerspiegelt de haat en barbarij van het Turkse regime tegen de Syrische identiteit en tegen het verleden, heden en de toekomst van het Syrische volk”, klinkt het op de website van een Syrische overheidsinstantie.

Toen IS en andere jihadistische groeperingen grote delen van Irak en Syrië bezetten, werd historisch erfgoed stelselmatig vernietigd. Zo zijn christelijke en sjiitische heiligdommen vaak het doelwit van de jihadisten, maar ook pre-islamitische ruïnes van steden zoals Palmyra of Nimroed moeten eraan geloven.

Afrin

In Syrië heeft het Turkse leger een nieuw offensief geopend in Afrin. De bombardementen richtten zich op de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Volgens Turkije is het Vrije Syrische Leger op het terrein ook betrokken bij de gevechten, aan de kant van Turkije. De aanvallen volgen op wekenlange waarschuwingen van president Erdogan en zijn ministers tegen de YPG in Syrië. Turkije beschouwt de YPG als een uitbreiding van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Ankara vreest voor de oprichting van een onafhankelijke Koerdische staat aan de Turkse zuidgrens met Syrië.

In een verklaring bevestigde het Turkse leger dat het een operatie in Afrin was begonnen en zei dat dit bedoeld was om de grens van Turkije veilig te stellen en “terroristen uit te bannen […] en vrienden en broeders, de mensen in de regio, te redden van hun wreedheid”.

ADVERTENTIE