Donald Trump (Rep.), de president van de Verenigde Staten, heeft beslist dat de VS zich zullen terugtrekken uit de voorbereidingen van het ‘Mondiale Pact voor Migratie van de Verenigde Naties’. Deelname aan het pact is “simpelweg niet compatibel met de soevereiniteit van de VS”, luidt het in een verklaring van ambassadrice aan de VN Nikki Haley.

Haley zegt dat de beslissing van president Obama om in 2016 de niet bindende ‘Verklaring van New York voor Vluchtelingen en Migranten’ te ondertekenen ten koste is gegaan van de Amerikaanse belangen. “De Verklaring van New York bevat talrijke bepalingen die in strijd zijn met het immigratie- en vluchtelingenbeleid van de VS en de immigratiebeginselen van de regering Trump”, schrijft Haley.

“Niet verenigbaar met soevereiniteit VS”

“Amerika is trots op ons migrantenerfgoed en ons al lang bestaande morele leiderschap in het ondersteunen van migranten- en vluchtelingenbevolkingen over de hele wereld… Maar onze beslissingen over het immigratiebeleid moeten altijd door Amerikanen, en alleen Amerikanen, worden genomen”, zo besluit de mededeling. “Wij zullen beslissen hoe we onze grenzen het best kunnen controleren en wie ons land mag binnenkomen. De globale aanpak in de Verklaring van New York is simpelweg niet verenigbaar met de soevereiniteit van de Verenigde Staten.”

De niet bindende ‘Verklaring van New York’ had tot doel “de internationale aanpak inzake vluchtelingen en migranten te verbeteren”. Op basis daarvan kreeg de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen een mandaat om een Mondiaal Pact voor Migratie voor te stellen aan de Algemene Vergadering in 2018. Dat pact zou steunen op twee pijlers: het definiëren van een reeks te nemen oplossingen en het opstellen van een actieprogramma.

4 REACTIES