Rusland heeft in Sint-Petersburg een bomaanslag verhinderd, dankzij inlichtingen van de Verenigde Staten. Dat bevestigden zowel Russische als Amerikaanse beambten. 

Zondag telefoneerde de Russische president Vladimir Poetin naar zijn Amerikaanse collega Donald Trump om hem te bedanken voor de tip. Volgens het Kremlin werd dankzij die informatie een bomaanval op de Kazansky-kathedraal in Sint-Petersburg verhinderd. Het Witte Huis gaf verder geen details over de mogelijke daders maar zei wel dat de aanslag “een groot aantal mensen had kunnen doden”.

“Positieve resultaten bij samenwerking”

“Beide leiders gaan akkoord dat dit dienst doet als een voorbeeld van de positieve dingen die kunnen gebeuren als beide landen samenwerken”, was in Washington te horen. Trump zou het telefoontje van Poetin erg op prijs gesteld hebben. Poetin beloofde van zijn kant dat de Russische veiligheidsdiensten alle geheime informatie over mogelijke terreurdaden zouden doorspelen aan de Verenigde Staten.

Hoewel de relaties tussen de VS en Rusland al een tijdlang gespannen zijn, onder meer door onenigheid over Syrië en Oekraïne, beloofde Trump in zijn verkiezingscampagne de banden met Moskou te verbeteren. Dit werd de laatste tijd bemoeilijkt door aantijgingen binnen de VS – door Moskou steeds ontkend – dat Rusland zich gemengd zou hebben in verkiezingen van vorig jaar. Volgens Poetin treft Trump overigens geen blaam voor de recente spanningen tussen de twee landen.

Terreur in Rusland

Dankzij de informatie konden de Russische veiligheidsdiensten de verdachten arresteren alvorens zij met hun plannen konden doorgaan. Vorige week was in de Russische media al te horen dat de veiligheidsdiensten aanhangers van de Islamitische Staat hadden opgepakt die een aanval op de kathedraal planden.

Naast de kathedraal zouden ook andere locaties in de stad geviseerd worden waar veel mensen samenkomen. De Kazansky-kathedraal is de belangrijkste kathedraal van Sint-Petersburg en is een belangrijke toeristische trekpleister. Zij is gemodelleerd naar de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Rusland is vaker het doelwit van islamistische terreur. Zo kwamen in april nog 14 mensen om het leven na een explosie in een metrostel in Sint-Petersburg. Rusland kent een groot contingent aan extremisten – waarvan er een deel in Syrië en Irak strijden – veelal afkomstig uit de Kaukasus of islamitische ex-Sovjetlanden in Centraal-Azië.