Het Vlaams Belang uit kritiek op het migratiebeleid van de regering-Michel en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De partij stelt dat de immigratie onder deze regering gestegen is ten opzichte van de regering-Di Rupo. Daarbij baseert het Vlaams Belang zich op cijfers van het Federaal Migratiecentrum Myria.

Het Vlaams Belang baseert zich daarvoor op cijfers van het Federaal Migratiecentrum Myria. Die cijfers tonen dat er in België sinds 2014 jaarlijks meer migranten bijkomen. Onder de regering-Di Rupo was er drie jaar lang een afname van het aantal immigranten, van 2011 tot en met 2013.

Verdrievoudiging tussen 1985 en 2016

Vanaf 2014 stelt Myria weer een stijging in de jaarlijkse immigratie vast. In 2014 kwamen 128.465 immigranten naar dit land, in 2015 133.085 en in 2016 136.327.  Tussen 1985 en 2016 verdrievoudigde het aantal migranten dat naar België kwam. Op basis van die cijfers concludeert het Vlaams Belang dat sinds het aantreden van de regering-Michel de jaarlijkse immigratie alleen maar is toegenomen.

Voorts stelt de partij dat er onder de regering Michel een stijging van 7,7 procent in het gemiddelde aantal jaarlijkse immigranten is. Van gemiddeld 125.087 onder Di Rupo naar 134.706 onder Michel.

Uit een antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) blijkt dat er op 1 januari 2017 1.241.309 vreemdelingen legaal in ons land verbleven. Dat is een stijging van 9,5 procent in vergelijking met 1 januari 2016, toen waren er dat 1.133.139.

Gezinshereniging

De partij vindt het ook opvallend dat tussen 2013 en 2016 het aandeel migranten van buiten de Europese Unie is toegenomen van 37 naar 43 procent. Het gaat hierbij vooral om Irakezen, Syriërs en Somaliërs. Onder nieuwe migranten die in 2016 naar België kwamen zaten 9.000 Syriërs, oftewel 7 procent van het totaal.

Het grootste deel van de nieuwkomers is volgens het Vlaams Belang echter niet toe te schrijven aan de vluchtelingencrisis. Het merendeel, maar liefst 50 procent, van de nieuwe vreemdelingen van buiten de EU kwam immers via gezinshereniging naar hier.

“Wanneer Theo Francken tweet: ‘Radicaal-rechtse FPÖ komt terug in de Oostenrijkse regering. De migratiedeur wagenwijd openzetten doe je niet ongestraft. Laat het een wijze les zijn’, dan schoffeert hij niet alleen de FPÖ, maar bekritiseert hij bovendien zijn eigen beleid dat de migratiedeur zelfs nog wijder heeft opengezet dan de regering-Di Rupo”, zegt Tom Van Grieken (Vlaams Belang).