Het Vlaams Belang uit kritiek op het migratiebeleid van de regering-Michel en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De partij stelt dat de immigratie onder deze regering gestegen is ten opzichte van de regering-Di Rupo. Daarbij baseert het Vlaams Belang zich op cijfers van het Federaal Migratiecentrum Myria.

Het Vlaams Belang baseert zich daarvoor op cijfers van het Federaal Migratiecentrum Myria. Die cijfers tonen dat er in België sinds 2014 jaarlijks meer migranten bijkomen. Onder de regering-Di Rupo was er drie jaar lang een afname van het aantal immigranten, van 2011 tot en met 2013.

Verdrievoudiging tussen 1985 en 2016

Vanaf 2014 stelt Myria weer een stijging in de jaarlijkse immigratie vast. In 2014 kwamen 128.465 immigranten naar dit land, in 2015 133.085 en in 2016 136.327.  Tussen 1985 en 2016 verdrievoudigde het aantal migranten dat naar België kwam. Op basis van die cijfers concludeert het Vlaams Belang dat sinds het aantreden van de regering-Michel de jaarlijkse immigratie alleen maar is toegenomen.

Voorts stelt de partij dat er onder de regering Michel een stijging van 7,7 procent in het gemiddelde aantal jaarlijkse immigranten is. Van gemiddeld 125.087 onder Di Rupo naar 134.706 onder Michel.

Uit een antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) blijkt dat er op 1 januari 2017 1.241.309 vreemdelingen legaal in ons land verbleven. Dat is een stijging van 9,5 procent in vergelijking met 1 januari 2016, toen waren er dat 1.133.139.

Gezinshereniging

De partij vindt het ook opvallend dat tussen 2013 en 2016 het aandeel migranten van buiten de Europese Unie is toegenomen van 37 naar 43 procent. Het gaat hierbij vooral om Irakezen, Syriërs en Somaliërs. Onder nieuwe migranten die in 2016 naar België kwamen zaten 9.000 Syriërs, oftewel 7 procent van het totaal.

Het grootste deel van de nieuwkomers is volgens het Vlaams Belang echter niet toe te schrijven aan de vluchtelingencrisis. Het merendeel, maar liefst 50 procent, van de nieuwe vreemdelingen van buiten de EU kwam immers via gezinshereniging naar hier.

“Wanneer Theo Francken tweet: ‘Radicaal-rechtse FPÖ komt terug in de Oostenrijkse regering. De migratiedeur wagenwijd openzetten doe je niet ongestraft. Laat het een wijze les zijn’, dan schoffeert hij niet alleen de FPÖ, maar bekritiseert hij bovendien zijn eigen beleid dat de migratiedeur zelfs nog wijder heeft opengezet dan de regering-Di Rupo”, zegt Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

13 REACTIES

 1. Meer immigratie onder Theo Francken (N-VA) dan onder Di Rupo. Correcte analyse. Het resultaat is alleszins zichtbaar in de periferie rond Brussel en Leuven. Een ware vloedgolf van Afrikanen. Tram, metro, bussen van de MIVB, de lijn en wijken kleuren zwart. N-VA en Links op concurrentieslag voor immigratie en asielbusiness overeenkomstig de richtlijnen van EU dictator Juncker.

   • Citeer mij de tekst uit de Conventie van Genève waaruit blijkt dat de regering Michel meer asielzoekers moet invoeren dan de regering di Rupo.

   • VK kan zijn grenzen veel effectiever afsluiten, en is (zo goed als) geen deel meer van de EU. VK moet haar grenzen afsluiten gezien hun juridisch systeem helemaal anders is.

    Bovendien leven we in een particratie. Als volksvertegenwoordigers poppetjes zijn van de partij, dan heb je slechts zo veel stemmen als er partijen zijn. Paritaire macht dus. Letterlijk. CD&V heeft in dat opzicht net zo veel macht als Nva of als Ovld: één en slechts één stem. Binnen bepaalde grenzen uiteraard.

   • De VS zin een totaal ander juridisch systeem. Zij hebben slechts twee partijen. Zij zijn niet onderworpen aan een EV/HRM, en kunnen zonder veel problemen uit de lopende onderhandelingen rond het migratieverdrag van de VN stappen. Daarmee behouden ze hun nationale soevereiniteit in belangrijke mate.
    Bovendien is de uitspraak (met overgrote meerderheid) van het Hooggerechtshof (nog) niet definitief.
    De oostbloklanden hebben ook andere juridische systemen en politieke realiteiten. Dat is overigens een van de redenen dat Tusk werd aangeduid als president…. Dan moet hij wel genuanceerd reageren, en moet Polen voorzichtiger zijn.

    Zoals u wellicht weet heeft België op illegale wijze grote delen van haar soevereiniteit afgestaan aan buitenlandse organisaties. Wouters&Vuye spreken van precedenten. De delen van de soevereiniteit waar het hier om gaat terugkrijgen is een titanenwerk. Als dat überhaupt al juridisch en politiek mogelijk zou zijn…

  • Niet akkoord. Elke regeringspartij in deze democratie heeft één stem. Vier partijen, vier stemmen. De volksvertegenwoordigers doen wat de partij zegt. Uiteraard binnen grenzen.
   Maar als drie –partijen– zeggen dat de Conventie van G moet gevolgd worden, dan valt daar niks aan te veranderen.