N-VA-voorzitter Bart De Wever en LDD-politicus Jean-Marie Dedecker hebben de strijdbijl begraven. Zo gingen beide heren met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dineren. Dat schrijft Dag Allemaal

Na elf jaar is er een einde aan het conflict tussen De Wever en Dedecker. Dit begon nadat de LDD-politicus moest opstappen bij de liberalen van Vld. N-VA-voorzitter De Wever wou Dedecker echter bij zijn partij en zo geschiedde althans voor tien dagen. Toen vormde de N-VA immers nog samen met de CD&V een kartel en de christendemocraten zagen de LDD-politicus niet zitten. Het gevolg: De Wever moest kiezen tussen Dedecker of het kartel en koos voor dit laatste.

De Wever: “Eén van de pijnlijkste gebeurtenissen uit mijn carrière”

In het programma de “Wissel van de macht” noemde De Wever de keuze voor het kartel “één van de pijnlijkste gebeurtenissen uit mijn carrière”. “Ik heb toen zelf echt fouten gemaakt die grote gevolgen hadden voor mensen en die ik niet meer kon rechtzetten.”

Na de breuk verzuurden de relaties tussen De Wever en Dedecker volkomen. Zo weigerde de LDD-politicus om voor een debat in “De zevende dag” de N-VA-voorzitter de hand te schudden.

https://www.facebook.com/vrtnws/videos/10156874272844622/

Samenwerking tussen Dedecker en De Wever?

Nu blijkt echter dat De Wever en Dedecker de strijdbijl hebben begraven. Zo gingen de twee heren samen met Theo Francken iets eten in restaurant Piétrain in Antwerpen.

Of Dedecker en De Wever opnieuw plannen smeden voor een politieke samenwerking is vooralsnog onduidelijk. Van een nationaal kartel tussen CD&V en N-VA is er alvast geen sprake meer, dus voor een veto van mensen buiten de partij moeten De Wever en Dedecker niet vrezen. Verder scheert LDD geen al te hoge toppen meer. Zelf ontkent Dedecker een politieke toenadering. “En als dat zo zou zijn, wil ik er minstens twee deurwaarders bij”, aldus het LDD-kopstuk.

15 REACTIES

 1. Dat LDD geen hoge toppen scheerde klopt natuurlijk wel, toch laat de NVA tegenwoordig duidelijk een ruimte op de Vlaamse rechterflank waarin een kartel tussen Vuye en LDD pijn kan doen. Voor mensen die ideologische rechtlijnigheid wensen en niet direct de stap naar het Blok willen maken is het een aantrekkelijke optie, weliswaar politiek vrij marginaal maar voldoende om de NVA pijn te doen in de perceptieoorlog tussen haar en het peloton van 5 “12 procent dwergen”. Als BDW Dedecker uit het spel kan halen door hem een duwtje in de rug te geven in Middelkerke kan hem dat landelijk 2-4 procent opbrengen van TINA-stemmers, met andere woorden, het verschil tussen geportretteerd te worden als de verliezer in 2019 of politieke bevestiging. De Wever weet dat hij in 2019 minstens 30% moet halen om als winnaar uit de bus te komen, Groen weet dat het tot absolute overwinnaar zal uitgeroepen worden als het 15% haalt, zo zit de logica van de krantenredacties in mekaar.

  • Beste JSW, BDW mag een kaarsje branden zijn dat De Winter niet met zijn klikken en klakken is buiten gevlogen bij het VB voor zijn strapatsen (Borremans en anderen zijn voor minder zonder vorm van proces door BDW uit de NVA geknikkerd) en dat FDW nog steeds lokaal lijsttrekker is – waardoor het VB in zijn vroegere burcht op 10% blijft steken. Al de rest is praat voor de vaak.

   • De PS kan scoren met Paul Magnette als boegbeeld en dat wordt dan weer verhinderd door eogotripper Elio di Rupo. Het VB moet kiezen tussen FDW en verruimers die het uit haar isolement kunnen halen. Iconen hebben het moeilijk als de tijden veranderen.

  • Je kan alles in politieke stratego plaatsen, maar ik ben ervan overtuigd dat hier ook iets menselijks gebeurt. Vlaams-nationalisten bezitten idealisme, en het doet pijn als ze elkaar raken. Ondanks hun onderlinge verschillen, blijft er wederzijds respect. Ze gaan voor dezelfde zaak. De Wever wilde Dedecker in eer herstellen. Echt.

 2. Bovendien vind ik persoonlijk dat het meer dan tijd is om de rangen te sluiten met Vuye en volgelingen. In het verleden is het ALTIJD zo geweest dat wanneer Vlamingen tegenover Franstaligen stonden… na talloze “vergaderingen” de Franstaligen zegevierend naar huis trokken en de Vlamingen al vechtend over de straat rolden. Uiteindelijk trekken de anderen aan hetzelfde zeel terwijl Vlamingen katholieker willen zijn dan de paus.

  • Ach Jan, Piet van Brabant buitenwerken, Borremans buitengegooid zonder boe of ba en tegen de partijstructuren in, JM-DD buiten nog voordat hij een lidkaart had na een oekaze van ACV en Jean-Luc, Vlaamse beweging die zichzelf moet opdoeken, 4% van de stemmen halen en dan maar in een kartel stappen met de CD&V (zoals een maagd die gaat samenleven met een hoer), Jurgen Ceder buitengooien nog voordat de inkt op zijn lidkaart droog was, Meervoud in de armen van het VB drijven, Veerle en Vuye buitengooien. Niet echt principieel.

   Ik ben ervan overtuigd dat Bart en zijn volgelingen oprechte overtuigingen hebben maar dat hadden Martens en Schiltz ook. Ergens.

   • Beste Stapper … je hebt 100% gelijk ! ik had enkel ‘n gedacht: “kunnen we niet “samen” (wat een vies woord geworden…) onze prutserige verschillen opzij laten en met-z’n-allen voor het “doel” gaan? Piet, Jurgen, Borremans … OK … misschien had men daarmee een “hoger doel” in gedachten… OK, misschien verkeerd … zal de toekomst uitwijzen. Maar laat ons NU de rangen sluiten, het heeft geen zin … ,zoals ik in mijn eerste reactie zei (mekaar het licht van de zon niet gunnen), en mekaar wat vliegen af te vangen: daarvoor hebben we nu geen energie te verliezen. Maar in ieder geval, oprecht, apprecieer ik je kennis van de hedendaagse geschiedenis, tof !

 3. Dat de keuze tussen CD&Vee of Dedecker fout gemaakt werd is ondertussen in de regering meer dan duidelijk. Hopelijk kan het hersteld worden. Dedecker lijkt me een grote aanwinst, en ook nodig om af en toe de NV-A tot de orde te roepen. Hopelijk blijft hij ook even kritisch na inlijving… en hopelijk wordt daarna ook het cordon sanitair opgegeven; dan is veel mogelijk…

  • Beste Jan,

   J-MDD heeft zich ooit gemeld bij het Vlaams Blok. Toen die duidelijk maakten dat men eerst als gewone militant deelneemt aan een eerste verkiezing en pas bij de tweede stembusgang en verkiesbare plaats krijgt (dat was nog in de tijd van Karel Dillen) heeft Jean-Marie voor de VLD gekozen. Hoe was dat weer van smeer en kandeleer ?

   Qua principes kunnen Bart en Jean-Marie bij elkaar op de schoot kruipen.

   • Beste Stapper, ik moet je (helaas) alweer gelijk geven. Maar ook: de pioniertijd van Karel en de Lode (beiden helaas zaliger) is voorbij, komt nooit meer terug. Maar ik blijf er wel bij dat we beter nu de krachten verenigen. Kun je je voorstellen welk ‘n gigant er zou ontstaan als we de handen in mekaar slaan? Alhoewel de (mijn) tand des tijds knaagt, blijf ik toch dromen…

 4. Een heel mooi moment beleefd met deze twee oersterke Vlaamse leeuwen – dixit Theo Francken. Dat van die oersterke Vlaamse leeuwen zullen we maar met een korrel zout nemen, zeker in het geval van de man die de Vlaamse eisen censureerde. Op dat vlak overtreft BDW zelfs de repressie van voormalige radicale francofonen (PSC).

 5. Het blijft een onloochenbaar feit dat de onenigheid in het Vlaamse kamp, NVA, VB, LDD, Vuye & Wouters, in de kaart speelt van de Belgicisten en franstaligen. Er zit bij een Vlaams kartel een potentiële meerderheid aan te komen. Men gaat die opportuniteit toch niet weggooien omwille van wat onnozel gekrakeel in de rand ?