N-VA-voorzitter Bart De Wever en LDD-politicus Jean-Marie Dedecker hebben de strijdbijl begraven. Zo gingen beide heren met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dineren. Dat schrijft Dag Allemaal

Na elf jaar is er een einde aan het conflict tussen De Wever en Dedecker. Dit begon nadat de LDD-politicus moest opstappen bij de liberalen van Vld. N-VA-voorzitter De Wever wou Dedecker echter bij zijn partij en zo geschiedde althans voor tien dagen. Toen vormde de N-VA immers nog samen met de CD&V een kartel en de christendemocraten zagen de LDD-politicus niet zitten. Het gevolg: De Wever moest kiezen tussen Dedecker of het kartel en koos voor dit laatste.

De Wever: “Eén van de pijnlijkste gebeurtenissen uit mijn carrière”

In het programma de “Wissel van de macht” noemde De Wever de keuze voor het kartel “één van de pijnlijkste gebeurtenissen uit mijn carrière”. “Ik heb toen zelf echt fouten gemaakt die grote gevolgen hadden voor mensen en die ik niet meer kon rechtzetten.”

Na de breuk verzuurden de relaties tussen De Wever en Dedecker volkomen. Zo weigerde de LDD-politicus om voor een debat in “De zevende dag” de N-VA-voorzitter de hand te schudden.

https://www.facebook.com/vrtnws/videos/10156874272844622/

Samenwerking tussen Dedecker en De Wever?

Nu blijkt echter dat De Wever en Dedecker de strijdbijl hebben begraven. Zo gingen de twee heren samen met Theo Francken iets eten in restaurant Piétrain in Antwerpen.

Of Dedecker en De Wever opnieuw plannen smeden voor een politieke samenwerking is vooralsnog onduidelijk. Van een nationaal kartel tussen CD&V en N-VA is er alvast geen sprake meer, dus voor een veto van mensen buiten de partij moeten De Wever en Dedecker niet vrezen. Verder scheert LDD geen al te hoge toppen meer. Zelf ontkent Dedecker een politieke toenadering. “En als dat zo zou zijn, wil ik er minstens twee deurwaarders bij”, aldus het LDD-kopstuk.