Israël stapt uit de Unesco. Daarmee reageert het land op wat zich eerder deze week afspeelde binnen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Donderdag werd daar gestemd over het statuut van Jeruzalem. De uitkomst was dat Jeruzalem niet erkend kon worden als officiële hoofdstad van Israël. 

Eerder stapten de Verenigde Staten van Amerika ook uit de Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties waar thema’s als onderwijs, wetenschap en cultuur worden behandeld. De VS was van mening dat de organisatie te vaak resoluties aanneemt die anti-Israëlisch zijn.

Jeruzalem

Deze keer draait het vooral rond de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Donderdag besloot de VN de stad niet als hoofdstad van Israël te erkennen en dat schoot bij zowel Israël als de VS in het verkeerde keelgat. “We noteren de namen van landen die tegenstemden”, liet Amerikaans president Donald Trump al dreigend weten.

De woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de Unesco ondertussen bekend staat om de Joodse geschiedenis van het land Israël te scheiden.

Begin december besloot Donald Trump Jeruzalem officieel te erkennen als enige hoofdstad van Israël. De beslissing leverde heel wat commotie op bij andere politieke leiders. De beslissing van Trump zorgde ook voor onrust in het gebied. Zo riep een Palestijnse leider van Hamas op tot een intifada, wat gewelddadige opstand betekent.