De kogel is door de kerk: Brussel zal geen gaststad zijn voor het komende Europese kampioenschap. Door de aanhoudende twijfel omtrent de komst van het Eurostadion besliste de UEFA vandaag dat Rome en Londen de plaats van Brussel zullen innemen.

Vandaag besliste het Uitvoerend Comité van de UEFA dat Brussel het EK in 2020 niet zal ontvangen. “We waren al lange tijd in onderhandelingen met Brussel en men was er niet in staat om ons de nodige documenten en garanties te verschaffen”, zo stelde UEFA-baas Aleksander Ceferin. “Experts bevestigden ons dat het risico te groot was. Het lijkt erop dat het stadion te laat klaar gaat zijn. Hoe dichter het EK 2020 bovendien komt, des te moeilijker wordt het om een alternatief te vinden”.

De twijfels van de UEFA zijn niet geheel onterecht. Zo kreeg de voetbaltempel die Ghelamco hoopt te bouwen op het grondgebied van de gemeente Grimbergen al met een waslijst aan tegenslagen te maken. Zo weigerde de provincie Vlaams-Brabant een milieuvergunning af te leveren, heeft de Vlaamse administratie haar vragen bij de gevolgen van de bouw van het stadion op vlak van mobiliteit en is er felle politieke tegenstand tegen wat Brussels parlementslid voor N-VA, Johan Van den Driessche, eerder als een “megalomaan” project omschreef.

Intensieve lobbycampagne haalt niets uit

Ondanks de vele onduidelijkheden en het gebrek aan een bouwvergunning twee jaar voor de start van het kampioenschap, werd er intensief gelobbyd bij de leden van het Uitvoerend Comité van de UEFA. Doch, zelfs het ultieme argument dat Brussel de hoofdstad van Europa is, had geen effect op de beslissing. Zo stond de UEFA zelfs geen uitstel toe.

Terwijl Brussel dus noodgedwongen moet afhaken, nemen Londen en Rome de plaats van de Belgische hoofdstad in. Een gevolg hiervan: België kan de openingswedstrijd van het EK op zijn buik schrijven. In principe was immers voorzien dat deze zou worden gespeeld in het nieuwe Eurostadion.

(Lees verder onder het filmpje.)

Bouw van het Eurostadion: kroniek van een mislukking

20 juni 2015: de beslissing is gevallen, op parking C van de Heizel zal het Eurostadion gebouwd worden.Maar ondertussen is het nog altijd een groot vraagteken of het stadion er ooit komt.Vast staat wel dat er in 2020 geen EK-voetbal in Brussel gespeeld wordt.

Publiée par VRT NWS sur jeudi 7 décembre 2017

Vervoort: “Moet Brussel nog wel daden stellen waar heel België baat bij kan hebben?”

Voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is het “duidelijk dat zo’n project niet tot stand kan komen zonder dat alle betrokken partijen politieke bereidwilligheid aan de dag leggen”. Dit was volgens de minister-president niet het geval “en dat vind ik betreurenswaardig”.

Volgens hem moet “Brussel […] daarvan akte nemen en zich afvragen of het nog wel nodig is daden te stellen waar heel België baat bij kan hebben. Alle grote hoofdsteden beschikken over een stadion dat die naam waard is. Ons land laat in een bedroevend schouwspel zien dat men niet in staat is de krachten te bundelen rond een project, dat had kunnen zorgen voor heel wat economische activiteit en de uitstraling van Brussel en van België had kunnen vergroten”.

13 REACTIES

  • Inderdaad. Het wordt de hoogste tijd dat Brussel zichzelf weet te plaatsen op het niveau dat ze maar is: een anarchistisch amalgaam van duizenden postjes, zonder enige samenhang, zonder verantwoordelijkheidsbesef, en nog minder beleid. Een Brussel dat bakken geld kost, maar zichzelf niet kan besturen. Een Brussel dat zichzelf fantastisch vindt en eist op eigen benen te staan. Op voorwaarde uiteraard, dat de Vlamingen voor haar springen en de centen op tafel leggen.

 1. Moeten de Vlamingen nog wel daden stellen [=poen afdokken] om de Brusselse bodemloze put te blijven vullen?
  Komaan, laten wij Brussel ontlasten van zijn zogenaamde “hoofdstedelijke functie” en onze belastingen in eigen huis houden.
  En ter herinnering, sedert het “Vlinderakkoord” krijgt het Brusselse Gewest jaarlijks zomaar eventjes 600 miljoen euro toegestopt, zonder ook maar voor één centiem daarvan verantwoording te moeten afleggen. Benevens de talloze andere geldstromen!

  • Beste Kriskras, ik had graag in Uw reaktie gelezen dat het cd&v en open-riool-vld zijn die die 600 miljoen, zonder enige verplichting, hebben toegestopt… met dat geld zou het ganse albertkanaal verbreed kunnen zijn, de Vlaamse sluizen gemoderniseerd, het BAM-tracee voor 20% gerealiseerd kunnen zijn. Neen, die trado’s vonden het belangrijker om aan de macht te blijven op onze kosten. Maar de trado’s zijn bizonder kort van geheugen…

 2. Brussel een daad stellen waar heel Belgie baat kan bij hebben ? ? ? ? Brussel zal pas een daad stellen die voor hen het meeste baat oplevert en natuurlijk gefinancierd door anderen anders hebben ze er geen baat bij.
  Vervoortje je mag je baten houden, je kunt ze goed gebruiken en ze zijn je van harte gegund in uw verpauperd Brussel, maar houdt ook de lasten want dat noem ik geen baten voor de rest van Belgie

 3. Elk nadeel hep sijn foordeel, formuleerde Johan Cruyf indertijd op onnavolgbare wijze zijn kijk op de zaken . Wel, het voordeel van de beslissing van de internationale voetbalbond is dat een bende hooligans Brussel niet zullen op stelten zetten. Sta er eens bij stil wat er zou kunnen gebeuren wanneer b.v. Marocco hier in een Brussels stadium verliest tegen België, of Turkije tegen Israël ! Want voetbal is al lang geen sport meer, maar een geldverslindend spektakel met en voor meestal fanatieke supporters.