Het Twitter-account van de rechtse organisatie Génération Identitaire – dat meer dan 20.000 volgers telde – is geband van Twitter. De organisatie heeft geen idee waarom en zal naar eigen zeggen alle mogelijke middelen inzetten om een einde te maken aan deze “politieke censuur”. “Niets of niemand zal ons ervan weerhouden ons volk te beschermen”, klinkt het.

Génération Identitaire is een relatief jonge maar sterk opkomende politieke beweging die wortels heeft in ‘Nieuw Rechts’. Centrale thema’s hierbij zijn ‘metapolitiek’ en ‘etnopluralisme’. Metapolitiek houdt in dat met via culturele of andere activiteiten indirect aan politiek wil doen en dus niet rechtstreeks via verkiezingen. Etnopluralisme is dan weer het geloof dat elke etnoculturele groep zijn eigen gebied hoort te hebben.

“Politieke censuur”

Enkele dagen geleden werd het Twitter-account van de organisatie – dat meer dan 20.000 volgers telde – geblokkeerd. Waarom ze plotseling geblokkeerd werden op Twitter, weten ze bij Génération Identitaire naar eigen zeggen niet. Enkele weken geleden kreeg de organisatie nog een boete van 40.000 euro omdat ze in 2012 het terrein van een radicale moskee bezet hadden.

Ze zijn echter niet van plan zich zomaar neer te leggen bij deze Twitter-ban. “Generation identitaire zal alle mogelijke middelen inzetten om een einde te maken aan deze politieke censuur. Niets of niemand zal ons ervan weerhouden ons volk te beschermen”, klinkt het op Facebook. “Immigratie en islamisering in vraag stellen en de mensen waarschuwen over de gevaren ervan is belangrijker dan ooit.”

Schild & Vrienden

Niet alleen Génération Identitaire krijgt te maken met blokkeringen op sociale media. Ook Dries Van Langenhove, oprichter van het rechtsnationalistische Schild & Vrienden is tevens van Facebook geblokkeerd voor 30 dagen, zo werd de redactie gemeld. Dit nadat hij de hoofdredacteur van het magazine Schamper een lafaard noemde omdat hij het recht van antwoord op een artikel van S&V weigerde.

“In een artikel in het gesubsidieerde en linkse magazine Schamper bestempelde hoofdredacteur Arthur Joos de 800 jongens en meisjes van Schild & Vrienden als verkrachters en een “militante knokploeg”. Ik schreef een recht van antwoord waarin ik deze van de pot gerukte en lasterlijke beschuldigingen weerlegde, maar dit werd geweigerd door diezelfde hoofdredacteur. Ik noemde hem daarom een lafaard op Facebook, wat voor de censuurpolitie van Mark Zuckerberg genoeg was om me voor een maand te verbannen”, aldus Van Langenhove.

Schild & Vrienden is een jonge politieke organisatie die zich op een partij-onafhankelijke manier wil inzetten voor Vlaanderen en het Vlaamse samenlevingsmodel. Recent lieten ze zich nog opmerken door een grote zwerfvuilactie onder de noemer ‘Vlaanderen #opkuisen’. “Met Schild & Vrienden willen we vooral het debat opentrekken. We organiseren positieve acties die het Vlaamse samenlevingsmodel promoten.”

2 REACTIES