De Amerikaanse Senaat heeft de grote belastinghervorming van president Trump goedgekeurd. Het is tientallen jaren geleden dat nog zo’n grote belastinghervorming werd doorgevoerd en wordt dan ook gezien als een grote overwinning voor Trump. Met het nieuwe plan wil men economische groei stimuleren en zo de middenklasse helpen.

Een belastinghervorming was een belangrijke verkiezingsbelofte van president Donald Trump (Rep.). Hiermee wilde hij het inkomen en de koopkracht van de middenklasse in de Verenigde Staten verhogen. Eind september werd het plan van Trump voorgesteld. Een dergelijke grote hervorming van de belastingen is al decennialang niet meer gezien in de VS en de Republikeinen reageerden dan ook opgetogen.

Economische groei

Midden november werd de belastinghervorming in het Amerikaanse parlement goedgekeurd. Gisteren stemde ook de Amerikaanse Senaat – met een meerderheid van 51 tegen 49 stemmen – in met de nieuwe belastingwet. De aanvaarding van de nieuwe, belangrijke belastingwet is een grote politieke overwinning en triomf voor president Trump. Verschillende eerdere voorstellen over een belastinghervorming raakten immers nooit voorbij de Senaat. De laatste hervorming dateert van de jaren 80.

De hervorming voorziet een forse daling van de vennootschapsbelasting van 35% naar 20%. Hiermee wil men de economische groei stimuleren, waardoor onder andere jobs gecreëerd worden, zodat de middenklasse er uiteindelijk voordeel uit haalt. Daarnaast zal het belastingstelsel gemakkelijker en goedkoper worden. Volgens de Republikeinen zou de hervorming gemiddeld 1.182 dollar (= 1000 euro) opbrengen per jaar bij een gemiddeld gezin van vier.

President Trump toonde zich bijzonder tevreden over de goedkeuring van de Senaat. “We zijn een stap dichterbij gigantische belastingverlaging voor werkende families in heel Amerika…Kijk er naar uit het definitieve plan te ondertekenen vóór Kerstmis”, aldus de Amerikaanse president op Twitter. Kamervoorzitter Paul Ryan (Rep.) noemde het dan weer “de belangrijkste zet die we kunnen maken om de economie te doen groeien, kansen te herstellen en de middenklasse te helpen, die afziet in de huidige omstandigheden”.

2 REACTIES

  1. Maar toch wist de VRT te vertellen dat de overwinning van Trump nog niet definitief is. Gelukkig voor Trump hebben de duiders van de Vlaamsbelgische staatsomroep geen enkele invloed in de USA, want zij misgunnen hem alles. En dat zal zo doorgaan tot er weer een liberaal (= cultuurmarxist) aan de macht komt, en liefst een feministische niet-blanke.