In een Duits museum werd vorige week een kunstwerk tentoongesteld waar verschillende terroristen – daders achter de aanslagen van de Bataclan, 9/11 en Zaventem – worden afgebeeld naast Martin Luther King en Socrates. Figuren die “gestorven zijn voor hun overtuiging”, klinkt het. De Franse ambassade reageert “geschokt”.

Sinds 29 november wordt in het Berlijnse kunsthuis Bethanien een kunstwerk van twee Deense kunstenaars tentoongesteld genaamd: “Het Museum van de Martelaars”. Onder meer doodgeschoten burgerrechtenactivist Martin Luther King en Grieks filosoof Socrates, die overleed na het drinken van gif, zijn te zien op het kunstwerk.

“Gestorven voor hun overtuiging”

Naast King en Socrates worden echter ook verschillende terroristen afgebeeld op het kunstwerk. Ismaël Omar Mostefaï (een van de drie schutters die in november 2015 een bloedbad aanrichtte in de Parijse concertzaal Le Bataclan), Mohammed Atta (een van de vliegtuigkapers van 9/11) en de daders achter de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016 prijken er naast heroïsche persoonlijkheden zoals King en Socrates. Figuren die “gestorven zijn voor hun overtuiging”, klinkt het.

De Franse ambassade in Duitsland laat weten “geschokt” te zijn. “Dit standpunt is choquerend. Hoewel we erg gehecht zijn aan de vrijheid van artistieke creatie,kunnen we niet anders dan ons hiertegen verzetten. Er is een groot verschil tussen een martelaar en een terrorist.” Ook op sociale media noemen wordt massaal verontwaardigd gereageerd. “Een belediging aan de slachtoffers van islamterrorisme”, klinkt het onder meer. “Dit is een echte schande.”

Ook advocaat Alain Jakubowicz vindt dat de kunstenaars hier in de fout zijn gegaan. “In een rechtsstaat, is het soms wenselijk om zich te beschermen tegen de misbruiken van de artistieke vrijheid”, aldus advocaat Jakubowicz aan Le Parisien. “In dit geval denk ik dat de kunstenaars zich ook verantwoordelijk moesten gedragen. Dit idee om de terroristen van de Bataclan het label van martelaar op te kleven, is ondraaglijk.”

Bij het museum vindt men dat er geen reden is voor de ontstane heisa. “De kunstenaars wilden met hun werk het concept van martelaar uitbreiden”, aldus Ricarda Ciontos, de artistieke directrice die de expo liet installeren.