Het Spaans Hooggerechtshof heeft de Europese aanhoudingsbevelen tegen de afgezette Catalaanse ministers aanwezig in België – waaronder ook de ex-minister-president Carles Puigdemont – ingetrokken. Waarom nu ineens deze beslissing valt, is niet volledig duidelijk, al stelt de Spaanse belangrijke rechtbank dat het Europese mandaat niet langer nodig is.

Begin november werd een Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont en zijn ex-collega’s verblijvende in België ingediend. Dit bevel was echter nog niet uitgevoerd gezien de Belgische raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg daar eerst een definitieve uitspraak over moest doen. Dat zou normaliter op 14 december gebeuren. Dit nadat de beslissing eerder op 17 november werd uitgesteld. Maar de finale beslissing is nu niet langer nodig, zo blijkt.

Europees aanhoudingsbevel weg, maar nationaal bevel blijft

De reden voor de precieze timing van het intrekken is iet of wat onduidelijk, maar het Hooggerechtshof stelt dat het Europese aanhoudingsbevel onnodig is geworden, nu de vijf Catalaanse politici zich bereid hebben getoond om vrijwillig terug te keren naar Spanje.

Gezien er ook een Spaans onderzoek loopt met een bijhorend nationaal arrestatiebevel lijkt de rechtbank dat voldoende te vinden om de Catalaanse ex-ministers tot verantwoording te roepen voor de misdrijven waarvoor Puigdemont en zijn ex-ministers worden aangeklaagd. Maar dat Puigdemont en zijn voormalige collega’s bereid waren om mee te werken met het gerecht was echter al langer duidelijk.

‘Misdrijven’

Analisten duiden dat het ook goed mogelijk is dat Spanje internationale politieke blamage wou mijden. Dit omdat ‘opruiing’ en ‘rebellie’ niet bestaan in het Belgisch strafwetboek. Dan ging het goed mogelijk zijn dat de Belgische raadkamer van de rechtbank van de eerste aanleg het aanhoudingsbevel ging weerleggen. Dit zou bijzonder gênant geweest zijn voor Spanje gezien wordt aangenomen dat elk EU-land – en dus ook Spanje – een democratische rechtsstaat is. Een weerleggen van het Europees aanhoudingsbevel door België zou deze premisse eroderen.

Wegens het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober in Catalonië – dat de Catalaanse nationalisten overtuigend wonnen – worden Puigdemont en zijn afgezette ministers aangeklaagd door de Spaanse staat voor opruiing, rebellie en onregelmatig aanwenden van overheidsmiddelen.

In Spanje zijn de andere Catalaanse afgezette regeringsleden al een poos gevangen gezet. Afgelopen zaterdag woonden 50.000 Catalanen een benefietconcert georganiseerd door de nationalistische koepelorganisatie Assemblea Nacional Catalana (ANC) bij ten bate van deze gevangen ex-ministers. Dit in de Catalaanse hoofdstad: Barcelona.

Binnen twee weken worden in Catalonië regionale verkiezingen georganiseerd. Gezien de lopende politieke en juridische crisis is het onduidelijk hoe dit zal onthaald worden bij de kiezer. Ook hoe de campagne precies moet georganiseerd worden door de vele gevangen politici is grond voor onduidelijkheid.

7 REACTIES

Comments are closed.