Net zoals koning Filip sprak gisteren zijn Spaanse evenknie zijn kersttoespraak uit. Daarin vraagt hij de nieuwe Catalaanse verkozenen om een “confrontatie” te vermijden. “De weg mag niet opnieuw leiden tot een confrontatie en een uitsluiting”, zo stelde de vorst. 

Donderdag vonden er in Catalonië nieuwe verkiezingen plaats nadat Spaanse premier Mariano Rajoy het Catalaanse parlement had laten ontbinden. Veel soelaas lijken deze echter niet gebracht te hebben. Zo blijven de onafhankelijkheidspartijen hun meerderheid in het Catalaanse parlement behouden. De partij van Rajoy daarentegen moest het onderspit delven. Zo kon de PP maar drie van haar elf zetels behouden.

Volgens de vorst moeten de zopas verkozenen echter een nieuwe “confrontatie” vermijden. Zo moet het parlement de problemen van alle Catalanen onder ogen zien en met het welzijn van iedereen in het achterhoofd werken.

Spaanse koning: “Niemand mag zijn mening aan anderen opleggen”

“De weg mag niet opnieuw leiden tot een confrontatie en een uitsluiting”, verkondigde Felipe VI. Volgens hem brengt dat – waarmee hij hinkt op verdere pogingen in de richting van een onafhankelijk Catalonië – “alleen maar onenigheid, onzekerheid en ontmoediging. Dit zou leiden tot een verarming op moreel, maatschappelijk en natuurlijk ook economisch vlak van een hele maatschappij.”

De vorst beklemtoonde verder nog dat hij hoopt dat Catalonië opnieuw stabiliteit en wederzijds respect zou herwinnen zodat “overtuigingen niet langer families en vrienden scheiden”. Spanje is immers volgens Felipe VI een “volwassen democratie, waar iedere burger zijn mening vrij mag uiten en verdedigen, maar niet mag opleggen aan anderen”.

Gaat dit iets veranderen? 

Hoe het verder moet met Catalonië na de verkiezingen blijft echter koffiedik kijken. Zo verklaarde de afgezette (en misschien toekomstige) Catalaanse minister-president Carles Puigdemont dat hij zo snel mogelijk terug wil naar Catalonië. “Ik zou nu meteen terug willen komen. Dat zou goed nieuws zijn voor Spanje”, stelde Puigdemont.

De afgezette Catalaanse minister-president verklaarde eveneens bereid te zijn tot een gesprek met premier Rajoy. Dit zou echter buiten Spanje moeten plaatsvinden zolang Madrid niet wil garanderen dat hij niet zal worden gearresteerd.

4 REACTIES

  1. ‘Spanje is een volwassen democratie’ zegt deze man die nooit op een kieslijst stond. Zodanig volwassen zelfs, dat wie een referendum organiseert wordt neergekuppeld, en wie een stemming in een deelparlement houdt in de gevangenis belandt.

  2. Felipe VI, hoofdcipier van de Catalaanse politieke gevangenen heeft gesproken. Het soortelijke gewicht van zijn koninklijke democratische legitimiteit is 0,0.

  3. Een gewezen (!) voorzitter van de Europese Raad was vorige vrijdag aanwezig in de biechtstoel van Ivan de Vadder(ke) en verklaarde daar dat Rajoy (joy?) niets NIETS NIETS onwettigs heeft gedaan.
    Dat noemen ze in sommige kringen “absolutie”.

Comments are closed.