Koert Debeuf, de man die vorige week een rapport met getuigenissen van Soedanezen naar verschillende journalisten stuurde, zegt niets tegen staatssecretaris Francken te hebben. Ik heb niks tegen Francken”, klinkt het. “Dat Theo Francken nu nog altijd onder vuur ligt, is niet mijn schuld, maar komt door hoe hij daarop gereageerd heeft.”

Een week geleden raakte bekend dat vanuit ons land teruggestuurde Soedanezen bij aankomst in Soedan gemarteld zouden zijn. Dat beweren twee Soedanezen althans die getuigen over de martelingen. De identificatiemissie en het terugsturen van Soedanezen waren zeer controversieel omdat critici vreesden voor folteringen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kwam zwaar onder vuur te liggen. Ook vanuit de coalitie werd aangestuurd op een ontslag.

“Niet mijn schuld”

Koert Debeuf, Europees directeur van het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid en voormalig kabinetschef van Guy Verhofstadt, verzamelde de getuigenissen van de Soedanezen. Hij verwerkte ze in een rapport en stuurde het vervolgens naar verschillende journalisten. De directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) trok zijn partijdigheid in twijfel. In een interview met De Standaard benadrukt Debeuf dat hij onpartijdig is en geen politieke agenda heeft.

“Dat Theo Francken nu nog altijd onder vuur ligt, is niet mijn schuld, maar komt door hoe hij daarop gereageerd heeft. Ik heb niks tegen Francken, maar ik ken te veel mensen in gevangenissen van dictators”, aldus Debeuf. Zijn enige bekommernis en doel was naar eigen zeggen het stoppen van de Soedanese repatriëringen en samenwerking met hun overheid. “Ik wilde die samenwerking met Soedan laten stoppen. Dat is gelukt.”

“Wat België in september heeft gedaan, is op een naïeve manier samenwerken met de Soedanese dictatuur om migranten te identificeren, zodat ze teruggestuurd konden worden. Daarmee heeft de staatssecretaris een ongeoorloofd risico genomen. Een gangbare politieke strategie is dan koppig te volharden in die vergissing.” Hij vrees ook voor de veiligheid van de Soedanezen die getuigden. “De Soedanese geheime dienst leest ook Vlaamse kranten. De dictatuur van Omar al-Bashir is de ergste uit de regio. Ze vrezen voor hun leven.”

7 REACTIES

  • Inderdaad, bv. dit “Klokkenluider Koert Debeuf begon zijn carrière als parlementair medewerker bij CD&V-er Trees Merckx, en maakte in het kielzog van Johan Vanhecke en Annemie Turtelboom
   de overstap naar Open VLD. Hij werd speechschrijver van Verhofstadt.
   Toen die premier-af was kreeg hij, met ALDE-geld van de Europese
   liberale fractie, een uitloopbaantje in Egypte om uiteindelijk te
   belanden bij het Tahrir Institute For Middle East Policy.”

   • Johan Vanhecke en Treeske. Ik was hun bestaan helemaal vergeten. Was JvH niet de man van de CVP nouveau est arrivé. Bleek van de zelfde kwaliteit als de wijn waarnaar gerefereerd werd.
    Hun impact was recht evenredig als de hoeveelheid herinneringen die ik van hen had.

 1. Zijn enige bekommernis en doel was naar eigen zeggen het stoppen van de Soedanese repatriëringen en samenwerking met hun overheid. “Ik wilde die samenwerking met Soedan laten stoppen. Dat is gelukt.”
  Met liegen en bedriegen. Ferme gast. Zoals JMDD zegt, met zo een volk heb je geen PS meer nodig.