Gisteren protesteerden de Catalanen in Brussel en probeerden ze Europa onder druk te zetten. Bij de betoging tekende ook een grote N-VA-delegatie present. Doch, in de nasleep hiervan vond er een opmerkelijk incidentje plaats tussen N-VA-fractieleider Peter De Roover en de Brusselse politie. 

“Dit geloof je niet”, zo begint De Roover zijn verhaal in een videoboodschap op Twitter. “Ik kom net terug van de solidariteitsbetoging in Brussel met de Catalaanse politieke gevangenen en in de Wetstraat werd ik aangehouden door de politie. Zij vroegen mij om Catalaanse symbolen af te leggen in een neutrale zone. Maar ze vroegen dat in het Frans. Ik heb gezegd dat ik geen Frans begrijp en dat ik uiteraard in Brussel in het Nederlands wens aangesproken te worden”.

“Sale flamand”

Volgens De Roover stonden er “op den duur acht, negen agenten rondom mij waarvan blijkbaar niemand in staat was om mij dat in het Nederlands te zeggen. Het was op den duur een overste die het in heel moeilijk Nederlands dan toch wist mee te delen. Als je dan in 2017 achter je rug moet horen ‘sale flamand’ – uitgesproken door politieagenten – dan word je toch wel heel erg boos”.