Rex Tillerson: “Amerika wil praten met Noord-Korea”

1
642

De Verenigde Staten zijn bereid om te praten met Noord-Korea, de communistische dictatuur in Oost-Azië. Dat liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson weten in een speech voor Atlantic Council, een denktank in Washington.

“We zijn bereid om te praten wanneer Noord-Korea maar wil”, dat liet Tillerston begrijpen op een conferentie. “En we zijn bereid tot een eerste vergadering zonder voorwaarden. Laten we elkaar gewoon ontmoeten”. Een interessante ontwikkeling in een patstelling tussen de VS en Noord-Korea die zich tot nu toe vooral liet kenmerken door ruzie en agressieve taal.

Tillerson stuurt naar gewapende vrede

Tillerson liet begrijpen dat, gezien de militaire voorbereidingen en tegenwoordige technologische capaciteiten van de Noord-Koreaanse dictatuur, het niet realistisch is om op voorhand te eisen dat Noord-Korea eerst haar kernwapens opgeeft, vooraleer het aan de tafel komt zitten. “Ze hebben er te veel in geïnvesteerd. En de president (Donald Trump, red.) is daar ook zeer realistisch in”, aldus Tillerson.

Toch verwacht de Amerikaanse regering concrete stappen vanwege Noord-Korea omtrent een de-escalatie van de spanning en nucleaire dreiging. Tillerson liet ook begrijpen dat de Amerikaanse “militaire voorbereiding sterk staat en het volle spectrum van militaire antwoorden in paraatheid is”. Echter, “de diplomatieke kanalen blijven open tot de eerst bom valt”, zo verduidelijkt de Amerikaanse toppoliticus nog de positie van de VS.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un liet op zijn beurt evenwel weten dat zijn staat “glansrijk vooruitgang maakt en de sterkste nucleaire en militaire macht ter wereld zal worden”.

Pacifisch kruitvat

De spanningen lopen al een poos hoog op in de regio door toedoen van Noord-Koreaanse agressie en provocatie. Toch moet men niet direct het ergste verwachten. Ten eerste weet het Noord-Koreaanse regime dat het een aanval vermoedelijk niet zal overleven en ten tweede zijn de Amerikaanse bondgenoten in de regio degelijk beschermd, onder meer door het THAAD-anti-raketsysteem. Echter heeft de VS in het verleden wel al beloofd dat men nooit zal toestaan dat Noord-Korea in het bezit komt van een kernraket die de VS kan raken. De rakettest van eind november bewijst evenwel dat Noord-Korea sinds kort in staat is om de VS te raken.

Anderzijds heeft Noord-Korea weinig tot geen vrienden. China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea eerst haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar provocerend buurland.

En China voert verder de druk op tegenover de rebelse en agressieve kleine onderbuur. Eind september maakte China nog bekend dat alle Noord-Koreaanse bedrijven op Chinees grondgebied werden gesloten in navolging van VN-sancties.

De VN heeft afgelopen maanden verschillende sancties doorgevoerd tegen Noord-Korea na de agressieve oorlogstaal, meerdere raketlanceringen en zelfs het testen van een heuse waterstofbom begin september. De reeks sancties, die in september werden gestemd door de VN-Veiligheidsraad, hielden/houden een aantal handelsrestricties in waaronder de bovengenoemde vanwege China ook vallen. Ook de textielexport uit het communistische land wordt geviseerd.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat dit probleem al lang gelden opgelost kon zijn had de USA een vredesverdrag met N. Korea willen sluiten (momenteel is dit een wapenstilstand, en is er technisch nog steed een staat van oorlog). Dit kon niet omdat het milidtair industrieel complex dit niet wou, en omdat de USA, die dit doet om geo-politieke redenen, zijn 20 à 30 000 militairen in Z. Korea wou hebben. Sluit AUB een vredesverdrag en zekerheid voor het regime van N. Korea, zodat die dictators van zonder vrees rustig hun volk kunnen uitbuiten. Het is niet mooi, maar beter dit dan het nucleare gevaar dat over zuid Azië hangt. Laat het aan de N. Koreanen zelf over om af te rekenen met hun dictators, of te evolueren in de trent van China..Aan dit relict van de koude oorlog moet toch een einde komen voor er atoombommen vallen.