Het lijkt bijna ‘over and out’ voor het geplande Eurostadion op Parking C in Grimbergen. De UEFA beslist namelijk morgen of Brussel het EK in 2020 zal onderbrengen, maar zoals het er nu naar uitziet, raakt de papiermolen niet tijdig af, ondanks een vernieuwde aanvraag. Premier Charles Michel (MR) reageerde een tirade tijdens het partijbureau van de MR woedend“Het dossier is vanaf het begin verprutst door amateurs”.

Premier Michel heeft zich boos uitgelaten tijdens de wekelijkse vergadering van de MR – de Franstalige zusterpartij van Open Vld. Dat wist Het Laatste Nieuws te weten te komen via bronnen. Het prangend vraagstuk kwam aan bod omdat het Eurostadion meer en meer onwaarschijnlijk wordt. Morgen verloopt namelijk een cruciale deadline inzake het Europees voetbalkampioenschap in 2020.

“Slecht uitgevoerd werk”

Tijdens de vergadering kreeg Alain Courtois (MR), de voormalige secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en thans Brusselse schepen van Sport de wind van voren vanwege zijn partijgenoot Michel. Courtois had eerder nog in Le Soir verklaard dat de Vlaamse en federale regering hun verantwoordelijkheid moesten nemen.

Maar Michel voelt zich niet geroepen om de zaak nu te gaan deblokkeren. Het dossier is  “verprutst door amateurs die zich ernstig vragen hadden moeten stellen over de opportuniteit om een Brussels stadion te bouwen op Vlaamse grond”, aldus Michel ten aanzien van Courtois. “Omdat het dossier op een proces begint te lijken, keert het zich nu tegen mij. Alsof ik dit probleem van de ene dag op de andere ga oplossen”.

Vervloekt dossier

Het is onwaarschijnlijk dat Het Uitvoerend Comité van de UEFA Ghelamco – dat is de bouwheer van het geplande Eurostadion – uitstel zal geven. Morgen valt normaliter de beslissing of het EK 2020 zal doorgaan in Brussel of niet. De beslissing omtrent “de bevestiging of vervanging van Brussel als gaststad” van het EK staat bovenaan de agenda morgen. Enkel als de UEFA uitstel toestaat tot begin 2018, kan Brussel zijn kandidatuur voor het EK behouden. Echter, Ghelamco kan nog steeds geen bouwvergunning voorleggen. Men wacht nog op een omgevingsvergunning van de Vlaamse overheid die Ghelamco op 14 september, via een nieuw dossieropnieuw indiende bij de Vlaamse overheid. Dit stadion zou kleiner zijn dan in het voormalige plan.

Het Eurostadion is al langer voer voor discussie. Naast de locatie, is ook het aspect milieu een moeilijk te overwinnen hindernis. Een milieuvergunning werd voor het originele dossier al geweigerd in juni. Maar Ghelamco ondervond ook vele andere obstakels. Zo hebben al verschillende buurgemeentes waaronder Vilvoorde een negatief advies gegeven aan het originele project en bond Vlaanderen dus bijkomende mobiliteitsvoorwaarden aan de verkoop van de nodige stukken grond voor het stadion.

Eurostadion, veel succes om er te raken…

Brussel Ring: vandaag al een verkeersinfarct, na het Eurostadion volledige stilstand?Bedankt om dit bericht te delen!

Publiée par Vernieuwing Grimbergen sur vendredi 20 janvier 2017

Eurostadion op Vlaamse grond is onaanvaardbaar

Maar ook heel wat Vlaams-nationalisten zijn tegen het project. Dit omdat het voetbalstadion een project van de Stad Brussel is, maar zou gebouwd worden op Parking C. Dat bevindt zich op grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. Ook zou het Eurostadion administratiecentra huizen van de Brusselse stad. Voor TAK (Taal Aktiekomitee) en de VVB (Vlaamse Volksbeweging) zijn die plannen “onaanvaardbaaren een stap richting een breder Franstalig ‘plan B’: een politiek-territoriale strategie om Vlaanderen te benadelen. Eind 2015 organiseerden deze organisaties nog een betoging tegen het geplande voetbalpaleis.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

2 REACTIES

  1. De torenhoge pretentie van sommige franstalige brusselaars en hun knechtje van hengel heeft uiteindelijk, en gelukkig maar, een normale vlaamse nee uitgelokt. Ik zie dus dat goed is zo.

Comments are closed.