De Catalaanse betoging in Brussel en meer bepaald een foto van een Brusselse politiewagen met een Catalaanse vlag, zette kwaad bloed bij Spaanse, rechts-conservatieve Partido Popular. Zo noemde PP-Europarlementslid Pilar Ayuso González minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), een “neofascist”. De Belgische minister hoopt nu op enige vorm van excuses of afkeur van haar partijgenoten in het Europees Parlement, dat verklaarde hij in Wakker Op Zondag op ATV.  

Europees Parlementslid Gonzalez Pons (PP) deelde op Twitter een foto van de Catalaanse manifestatie in Brussel waarop een politiewagen met een Catalaanse vlag valt te zien. Hij noemt de foto schaamtelijk en eist een officiële uitleg van België. Daarnaast was hij niet te spreken over het feit dat leden van N-VA aanwezig waren op de demonstratie. Eerder noemde Pons de N-VA “een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s heeft gecollaboreerd”.

Pilar Ayuso González, eveneens Europees parlementslid voor de Partido Popular van premier Rajoy, reageerde woest op de foto van haar collega en stelde dat minister Jambon een “neofascist” is. “De chef van de politie is de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, Vlaams-nationalist, neofascist en vriend van Puigdemont, die al zijn sympathie voor de Catalaanse separatisten heeft uitgesproken”, aldus González.

Jambon: “Totaal van de pot gerukt”

Volgens Jambon is de uitspraak “totaal van de pot gerukt” en “niet ernstig”. “Ik heb vroeger zelf ook nog betoogd en als je dan een Vlaamse vlag op een politiewagen kon leggen zag je dat als een overwinning”, verklaart Jambon de foto. Verder stipuleerde de minister dat niet hij, maar de burgemeester van Brussel verantwoordelijk is voor de lokale politie.

Niettemin hoopt Jambon op enige vorm van excuses of afkeuring vanwege de partijgenoten van Pilar Ayuso González. Doordat de PP deel uitmaakt van de Europese Volkspartij, komt deze vraag dan ook automatisch terecht bij coalitiepartner CD&V.

3 REACTIES

  1. Op de Cataloniëbetoging in Brussel droeg ik een bord die CD&V opriep om de neofranquistische repressie van de PP (Partido Popular) en Caudillo Rajoy te stoppen. De Catalaanse deelnemers aan de betoging begrepen niet goed dat een Vlaamse partij als de CD&V moeite had om de arrestaties van Catalaanse politici te veroordelen.