Het boek Sinterklaas, één van de bekendste en best verkochte Sinterklaasboeken, verdwijnt uit de rekken. Schrijfster Charlotte Dematons werd naar eigen zeggen constant uitgemaakt voor racist omdat het boek afbeeldingen van traditionele Zwarte Pieten bevat. Daarom vroeg ze de uitgeverij het boek uit de handel te halen.

In 2008 werd Charlotte Dematons bekroond met de prestigieuze Gouden Penseel voor haar prentenboek ‘Sinterklaas’. Het boek werd tussen de 100.000 en 150.000 keer verkocht en was jarenlang het onevenaarbare toonbeeld binnen de sinterklaasliteratuur.

Racist

Nu de discussie omtrent Zwarte Piet in Nederland weer hoog oplaait, wordt ook Charlotte Dematons niet gespaard door tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. In haar boek – dat werd uitgegeven in 2007 – staan immers nog echte Zwarte Pieten, waardoor ze naar eigen zeggen constant wordt uitgescholden voor racist. Dat is ze nu zo beu geworden dat ze de uitgeverij van het boek, uitgeverij Lemniscaat, heeft gevraagd het boek uit de handel te halen.

Bij de uitgeverij betreuren ze de beslissing, maar zullen ze wel de wens van Dematons respecteren. “Jammer dat het allemaal zo is geëscaleerd in Nederland. Charlotte wordt voor racist uitgescholden als ze op scholen gaat spreken. Gewoon omdat ze Zwarte Pieten tekende . Dat wil ze niet meer. Vandaar ook haar beslissing, waarvoor we respect hebben. Maar persoonlijk zou ik het boek nooit uit de handel nemen”, aldus uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek van Lemniscaat.

https://twitter.com/Androme95865010/status/936903363152580608

Ook bij de boekhandels reageert men bijzonder teleurgesteld nu een Sinterklaas-bestseller uit hun rekken zal verdwijnen. “Doodjammer dat zo een klassieker niet meer wordt herdrukt. Zelfs na al die jaren is Sinterklaas een bestseller. Het boek is zo goed dat ik hoop dat Charlotte Dematons snel een herwerkte versie uit zal brengen. Misschien met alternatieve ­Pieten”, aldus Bart Van Aken van boekhandel Paard van Troje.

4 REACTIES

  1. Net terug van een weekend Nijmegen…Veel echte Pieten gezien en weinig heibel. Of hoe een kliekske fanatiekelingen telkens weer de bovenhand (dreigen te) krijgen…En niet alleen in deze discussie. Oh ja, nu ik er toch even ben: “knecht” is helper. Anders moeten we slagersknecht en bakkersknecht ook afschaffen…