De nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL-TVI en Le Soir zal op de hoofdkwartieren van N-VA en Vlaams Belang niet slecht onthaald worden. Beide partijen – N-VA met 29,5 procent en Vlaams Belang met 10,4 procent – zetten een goede score neer. Bij de socialisten is het tegendeel echter waar. Zo flirt de partij van voorzitter John Crombez met de tienprocentgrens. 

De grootste partij blijft wederom N-VA. Mochten er nu verkiezingen plaatsvinden, dan zou maar liefst 29,5 procent van de Vlamingen voor de partij van voorzitter Bart De Wever stemmen. Hoewel dit een goed resultaat is, verliest de partij toch 0,7 procent ten opzichte van de vorige peiling in september. Doch, dit ‘verlies’ valt gelet op een foutenmarge van 3,3 procent enigszins te nuanceren.

Liberalen en socialisten krijgen klappen

Na de N-VA komt – bijna traditiegetrouw – CD&V, doch de afstand met ‘marktleider’ N-VA is wel groter geworden. De christendemocraten van voorzitter Wouter Beke halen in de laatste peiling nog ‘maar’ 14,1 procent. Dit is bijna meer dan twee procent minder dan in een eerdere peiling van in september en een verlies van ruim vier procent ten aanzien van de verkiezingen van 2014.

Belangrijker echter, Groen krijgt met 13,2 procent CD&V in het vizier. De partij van voorzitter Meyrem Almaci steekt zo de liberalen van Gwendolyn Rutten (12,2 procent) en de socialisten van John Crombez (10,9 procent) voorbij.

Vlaams Belang verdubbelt bijna zijn score

Bij de verkiezingen van 2014 haalde Vlaams Belang nog geen zes procent meer. Ook in een eerdere peiling, kwam de partij van voorzitter Tom Van Grieken niet meer boven de 10 procent uit. Dit lijkt nu echter niet meer het geval te zijn. In de huidige peiling kan Vlaams Belang op zo’n 10,4 procent van de kiesintenties rekenen.