De grootste protesten in Iran sinds 2009 gaan hun derde dag in. Vorige nacht zijn twee demonstranten om het leven gekomen. De Iraanse regering zegt intussen dat zij zal “optreden tegen het geweld”.

Vele van de betogingen zijn gisteren in geweld ontaard. Er zijn twee mensen om het leven gekomen zijn nadat de Iraanse veiligheidstroepen het vuur op de demonstranten zouden hebben geopend. Berichten over de twee sterfgevallen werden verspreid op sociale media. De beelden lijken te tonen hoe verscheidene lichamen werden weggevoerd na confrontaties met de politie in de westelijke stad Dorud.

Escalatie van geweld

Volgens de Iraanse regering zijn de twee doden niet neergeschoten door de politie maar door “buitenlandse inlichtingendiensten” en “vijanden van de Revolutie”. Volgens de Revolutionaire Garde – een staat binnen de staat, onder direct gezag van de opperste leider – “hebben personen die gewapend waren met jacht- en oorlogswapens zich onder de manifestanten gemengd” en zijn die “blind op de mensen beginnen schieten”.

Op verschillende plaatsten in Iran werden posters van de opperste leider Ayatollah Khamenei afgescheurd. Op andere plaatsen reden politiemensen op motorfietsen in op de menigtes. In Arak zouden de demonstranten het gebouw van de Basij-militie in brand hebben gestoken. Daar zouden ook drie of vier gewonden zijn gevallen, er werden ook tachtig mensen opgepakt zijn.

“Wij willen geen islamitische republiek”

De demonstraties begonnen op donderdag in de noordoostelijke stad Mashhad, grotendeels als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. Daarna verspreidden ze zich snel over het land en richtten ze zich steeds meer tegen Ayatollah Khamenei en en president Hassan Rouhani.

Volgens BBC Persian wordt er op veel plaatsen opgeroepen tot een einde van het klerikale bestuur in Iran. Zo zijn er slogans te horen als “dood aan Khamenei”, “weg met de dictator” en “wij willen geen islamitische republiek”. Her en der waren ook slogans te horen die steun betuigden aan de monarchie en de afgezette shah.

Er was ook ongenoegen te horen over de interventies door Iran in het buitenland. “Niet Gaza, niet Libanon, mijn leven voor Iran”, was een van de gehoorde slogans. Volgens de betogers hecht de Iraanse regering meer belang aan buitenlandse dan aan binnenlandse kwesties.

Reacties

Hoewel de veiligheidstroepen zich gedurende de eerste 48 uur van de demonstraties ietwat terughoudend opstelden, verhardde hun reactie op zaterdag. Ook zouden de autoriteiten naar verluidt de toegang tot internet in Teheran hebben afgesloten om de verspreiding van onrust tegen te gaan. Er kwamen ook duizenden voorstanders van de huidige regering op straat.

“Wie publieke goederen vernielt, wanorde creëert en optreedt in de illegaliteit, moet daarvoor de prijs betalen. We zullen tegen het geweld optreden en tegen diegenen die angst en terreur veroorzaken”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Abolreza Rahmani Fazli. President Hassan Rouhani heeft zelf nog niet gereageerd, verwacht wordt dat hij vanavond een televisietoespraak zal houden.

Intussen reageerde president van de VS Donald Trump via Twitter op de situatie: “Veel berichten over vreedzame protesten van Iraanse burgers die genoeg hebben van de corruptie van het regime en de verspilling van de rijkdom van het land, om terrorisme in het buitenland te financieren. Iran moet de rechten van het volk respecteren, inclusief het recht om zich uit te drukken. De wereld kijkt toe!”

8 REACTIES