De grootste protesten in Iran sinds 2009 gaan hun derde dag in. Vorige nacht zijn twee demonstranten om het leven gekomen. De Iraanse regering zegt intussen dat zij zal “optreden tegen het geweld”.
Vele van de betogingen zijn gisteren in geweld ontaard. Er zijn twee mensen om het leven gekomen zijn nadat de Iraanse veiligheidstroepen het vuur op de demonstranten zouden hebben geopend. Berichten over de twee sterfgevallen werden verspreid op sociale media. De beelden lijken te tonen hoe verscheidene lichamen werden weggevoerd na confrontaties met de politie in de westelijke stad Dorud.
Protest in Kermanshah #Iran pic.twitter.com/USARlMQZGR
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) December 31, 2017
Escalatie van geweld
Volgens de Iraanse regering zijn de twee doden niet neergeschoten door de politie maar door “buitenlandse inlichtingendiensten” en “vijanden van de Revolutie”. Volgens de Revolutionaire Garde – een staat binnen de staat, onder direct gezag van de opperste leider – “hebben personen die gewapend waren met jacht- en oorlogswapens zich onder de manifestanten gemengd” en zijn die “blind op de mensen beginnen schieten”.
Op verschillende plaatsten in Iran werden posters van de opperste leider Ayatollah Khamenei afgescheurd. Op andere plaatsen reden politiemensen op motorfietsen in op de menigtes. In Arak zouden de demonstranten het gebouw van de Basij-militie in brand hebben gestoken. Daar zouden ook drie of vier gewonden zijn gevallen, er werden ook tachtig mensen opgepakt zijn.
مخاطبان بیبیسی فارسی این تصاویر را از "خیابان طالقانی #ابهر" فرستادهاند. گروهی از مردم در این ویدیو بیلبورد با عکس آقای #خامنهای را به زیر میکشند pic.twitter.com/q5RejFwYV2
— BBC Persian (@bbcpersian) December 30, 2017
“Wij willen geen islamitische republiek”
De demonstraties begonnen op donderdag in de noordoostelijke stad Mashhad, grotendeels als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. Daarna verspreidden ze zich snel over het land en richtten ze zich steeds meer tegen Ayatollah Khamenei en en president Hassan Rouhani.
No longer fearing the regime, some protesters in #Iran chase after the Islamic government's law enforcement officers.#IranProtests #تظاهرات_سراسرى #يحدث_الان_في_ايران #متحد_شویم #IranProtest pic.twitter.com/3e0klhzCDI
— Armin Navabi (@ArminNavabi) December 31, 2017
Volgens BBC Persian wordt er op veel plaatsen opgeroepen tot een einde van het klerikale bestuur in Iran. Zo zijn er slogans te horen als “dood aan Khamenei”, “weg met de dictator” en “wij willen geen islamitische republiek”. Her en der waren ook slogans te horen die steun betuigden aan de monarchie en de afgezette shah.
Er was ook ongenoegen te horen over de interventies door Iran in het buitenland. “Niet Gaza, niet Libanon, mijn leven voor Iran”, was een van de gehoorde slogans. Volgens de betogers hecht de Iraanse regering meer belang aan buitenlandse dan aan binnenlandse kwesties.
The entire world understands that the good people of Iran want change, and, other than the vast military power of the United States, that Iran’s people are what their leaders fear the most…. pic.twitter.com/W8rKN9B6RT
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 30, 2017
Reacties
Hoewel de veiligheidstroepen zich gedurende de eerste 48 uur van de demonstraties ietwat terughoudend opstelden, verhardde hun reactie op zaterdag. Ook zouden de autoriteiten naar verluidt de toegang tot internet in Teheran hebben afgesloten om de verspreiding van onrust tegen te gaan. Er kwamen ook duizenden voorstanders van de huidige regering op straat.
“Wie publieke goederen vernielt, wanorde creëert en optreedt in de illegaliteit, moet daarvoor de prijs betalen. We zullen tegen het geweld optreden en tegen diegenen die angst en terreur veroorzaken”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Abolreza Rahmani Fazli. President Hassan Rouhani heeft zelf nog niet gereageerd, verwacht wordt dat hij vanavond een televisietoespraak zal houden.
Intussen reageerde president van de VS Donald Trump via Twitter op de situatie: “Veel berichten over vreedzame protesten van Iraanse burgers die genoeg hebben van de corruptie van het regime en de verspilling van de rijkdom van het land, om terrorisme in het buitenland te financieren. Iran moet de rechten van het volk respecteren, inclusief het recht om zich uit te drukken. De wereld kijkt toe!”
In 2009 liet Obama het Iraanse protest in de steek terwijl hij elders wel oude bondgenoten liet vervangen door Islamisten. Laten we hopen dat deze keer het volk van Iran meer steun krijgt van Trumpie.
Onze salonfeministes zijn ook in geen velden of wegen te bekennen. Zoals verwacht.
Fuck Fake Feminism.
https://twitter.com/Imamofpeace/status/947257868390055936
https://twitter.com/ScottPresler/status/947275858598821888
Beste,
Op he F* woord na deel ik je sentiment ;-).
is een subtiele hint naar links discours, bijvoorbeeld,
“Fck Fake” van Charliemag.
Maar weten over Fake? Lees dan zeker
“De echte kleur van de strijd om vrouwenrechten”
https://www.charliemag.be/wereld/kleur-vrouwenrechten/
Bedankt, deze website kende ik niet (en zal ik vanaf nu mijden :-D). Ik wacht op de dag dat de eerste blanke feministe door de gekleurde feministen op de brandstapel wordt gezet.
Moest Erasmus nu leven, zijn lof der zotheid zou 13 delen tellen.
Charliemag ijvert er openlijk voor om ook subsidies te krijgen van de VlaReg. Zij vinden dat de pot van één miljard voor de Vlaamse pers nog niet genoeg is.
Maar KG – ben je vergeten dat Geert Burger ooit in een tv interview tegen Siegfried Bracke (toen nog socialist en reporter bij de VRT) zei: “De NVA is GEEN conservatieve maar een progressieve partij”.
Beginnend verzet tegen Iraanse ayatollah-dictatuur. De reactie vd Europese Unie laat zich raden : de Iraanse (grond)wet moet gerespecteerd worden.(twitter Gerolf Annemans)