Er is nog steeds geen doorbraak bij de onderhandelingen omtrent de Brexit. Nadat Jean-Claude Juncker en Theresa May een hele dag samenzaten, gaven ze een persconferentie om dat mee te delen. “Dit is geen mislukking”, aldus Juncker. Vrijdag 15 december lijkt de ultieme deadline te zijn om tot een akkoord te komen.

Gisteren zaten voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Brits premier Theresa May samen voor wat een ultiem overleg over de Brexit moest worden. Na een dag onderhandelen bleek dat er echter opnieuw geen doorbraak kwam in het dossier. De tijd begint ondertussen te dringen. Vrijdag 15 december vindt een Europese top van regeringsleiders plaats waarop beslist moet worden of een nieuwe fase van de onderhandelingen van start kan gaan.

Juncker zei op een persconferentie achteraf dat er nog geen reden is tot paniek. “Dit is geen mislukking”, benadrukte hij. “Onze standpunten zijn veel dichter bij elkaar gekomen.” Hij gelooft er naar eigen zeggen in dat de onderhandelingen deze week nog met een positieve uitkomst beëindigd zullen worden. Theresa May viel hem daarin bij. “Alle betrokkenen zijn hard aan het werken”, besloot ze.

Noord-Ierland

Hét heikele thema lijkt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ierland wilt een harde grens tussen beide landen, wat erop neerkomt dat in Noord-Ierland binnen de Europese economische regels zou blijven. Maar daar willen de Noord-Ierse unionisten niets van weten. “Noord-Ierland moet Europa verlaten aan dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk”, klinkt het daar. May komt hierdoor in een lastig parket. Ze heeft de unionisten nodig om een meerderheid te halen in het Britse parlement.

Anderen zijn dan weer jaloers op de speciale behandeling van Noord-Ierland waardoor zij binnen de Europese markt zouden blijven. Nicola Sturgeon van de Schotse nationalisten wil dat Schotland ook op deze manier deel zou kunnen blijven uitmaken van de Europese markt. Ook Sadiq Khan, burgemeester van Londen, liet via Twitter weten dat hij met London graag binnen de Europese markt zou blijven.

“Stank voor dank”

May moet nu dus niet alleen met Europa onderhandelen, maar ook langs de eigen kant van het kanaal. Dat is ook Britse kranten niet ontgaan. “Het Verenigd Koninkrijk onderhandelt verder over een brexit … met zichzelf”, klinkt het bij Sky News. “Mays poging om een deal te forceren eindigt in chaos”, kopt de Daily Telegraph.

Vooral het feit dat het net de unionistische DUP is die dwarsligt, lijkt een klap in het gezicht te zijn. “May gaf de Unionisten 1 miljard pond voor hun steun aan de regering en nu doen ze de brexit ontsporen”, schrijft de Daily Mirror. Of “stank voor dank”.