De Nederlandse regering wil niet dat de Nederlander Jeroen Dijsselbloem nog langer voorzitter blijft van de Eurogroep. Onder de Europese ministers van Financiën werd overeengekomen dat Dijsselbloem nog een half jaar het voorzitterschap op zich mocht nemen. De Nederlandse regering is echter tegen een verlenging. 

Dijsselbloem is voorzitter van de Eurogroep sinds 2013. In theorie blijft hij dat nog een maand. De mogelijkheid bestond om zijn termijn met een half jaar te verlengen maar de Nederlandse regering houdt een verlenging tegen.

Duitse en Oostenrijkse verkiezingsperikelen

De vraag om zijn mandaat als voorzitter te verlengen komt voort uit de Duitse en Oostenrijkse verkiezingsperikelen. In deze landen slepen de coalitiegesprekken na de verkiezingen aan. Beide landen hebben momenteel een regering in lopende zaken die geen grote beslissingsmacht heeft.

Daarbij komt dat de Eurozone voor enkele grote hervormingen staat. Ook dat is voor velen een reden waarom het beter is een ervaren voorzitter aan het roer te hebben. Dijsselbloem heeft inmiddels bijna vijf jaar ervaring en loodste de Eurozone door de Griekse schuldencrisis. Hij leek dan ook voor velen de geschikte persoon om de komende hervormingen in goede banen te leiden.

Voorkeur voor zittende minister

De Nederlandse regering wil echter niet weten van de mogelijkheid om het voorzitterschap van Dijsselbloem te verlengen. De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), wil bij voorkeur een zittende minister als voorzitter van de Eurogroep. Dijsselbloem was minister van Financiën in de vorige Nederlandse regering voor de PvdA.

Volgens sommigen ligt de Nederlandse regering dwars om de kans op andere belangrijke posities binnen Europese instellingen te vergroten. De naam van Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandse Bank, circuleert al enige tijd als opvolger van Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Nederland zou volgens insiders ook jagen op een topfunctie bij de EWG (Eurogroup Working Group). Deze werkgroep bereidt alle Eurogroepen inhoudelijk voor. Tijdens de regeringsonderhandelingen zou de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) aan coalitiepartner D66 beloofd hebben één van hun pionnen naar voor te schuiven voor deze functie. Daarbij valt de naam van topambtenaar Hans Vijlbrief. Hij greep bij de verdeling van de ministerposten net naast een job als minister.

Liberale familie

Vandaag wordt de voorzitter van de Eurogroep verkozen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Nederland de Portugees Mário Centeno steunen. Hij komt uit de socialistische familie. Dat Nederland, met een liberale premier, lijkt te kiezen voor een socialist wordt niet in dank afgenomen. 

Ook de Belgische en Luxemburgse regeringen reageren stomverbaasd op de politiek van Rutte. De drie landen treden vaak met een gezamenlijk standpunt naar buiten wanneer het over dergelijke zaken gaat. De drie landen worden bovendien geleid door een liberale Eerste Minister.

2 REACTIES