Als het van de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken afhangt komt er geen referendum over het afschaffen van referenda. De nieuwe Nederlandse regering besloot om in haar bestuursperiode de wet over het raadgevend referendum af te schaffen.

Volgens de huidige wetgeving zou het afschaffen van deze wet kunnen leiden tot een referendum mits 300.000 steunbetuigingen van het volk. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66) wil dit echter tegenhouden door een extra formulering toe te voegen. Ze zal daarover vandaag een voorstel voorleggen aan de ministerraad.

Regering geen fan van referenda

Drie van de vier regeringspartijen, de VVD, het CDA en de ChristenUnie, lieten al meermaals verstaan geen fan te zijn van referenda. Enkel D66 staat ideologisch achter het idee van referenda. Tijdens de regeringsonderhandeling werd echter in consensus besloten het raadgevend referendum af te schaffen, iets wat D66 niet in dank werd afgenomen.

De wet die raadgevende referenda toelaat bestaat sinds 2015 en werd voor het eerst toegepast in april 2016. Dat referendum bevroeg de Nederlandse bevolking over de Nederlandse steun voor het Europese associatieverdrag met Nederland. De Nederlandse regering wilde dit verdrag mee ondertekenen maar werd daarin niet gesteund door de bevolking. Het referendum was slechts raadgevend en de regering besloot, mits enkele toevoegingen, het verdrag toch te ondertekenen. De eerste kennismaking met het referendum in de praktijk was de regering die bestond uit de VVD en de PvdA slecht bevallen. De kans is groot dat er binnenkort nog een referendum plaatsvindt dat wel eens tegen het beleid van de regering zou kunnen ingaan. Het zogenaamde ‘sleepwetreferendum‘ kreeg voldoende steunbetuigingen.

Op het afschaffen van het raadgevend referendum is al enorm veel kritiek gegeven. Regeringspartij D66 wordt in dat debat niet gespaard. Forum voor Democratie riep zelfs op tot een boycot van de partij. D66 heeft voor de verkiezingen van 2017 zwaar ingezet op meet inspraak door het volk. Nu dreigt het tegenovergestelde te gebeuren.