Vandaag keek de regering-Michel reikhalzend uit naar het rapport van de Nationale Bank over de hervorming van de vennootschapsbelasting. Hoewel minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde dat deze budgetneutraal zou zijn, twijfelde verschillende critici daaraan. Volgens de Nationale Bank echter, lijkt het erop dat de minister zijn claims op “plausibele hypothesen” heeft gegrond.

De hervorming van de vennootschapsbelasting was hét N-VA-kroonjuweel van het eerder afgesloten zomerakkoord. Ook Van Overtveldt zelf, is al enkele jaren een pleitbezorger voor een lagere vennootschapsbelasting. Zo is de minister van mening dat een verlaging hiervan noodzakelijk is om meer investeringen en jobs aan te trekken.

Volgens de plannen die nu op tafel liggen, zullen er een heel pak aftrekposten verminderen of zelfs sneuvelen. Daar staat tegenover dat bedrijven tegen 2025 nog slechts 25 procent vennootschapsbelasting zullen moeten betalen in plaats van de huidige 33 procent. Voor kmo’s daalt het basistarief dan weer vanaf volgend jaar tot 20 procent

NBB geeft voorzichtig zijn zegen

Volgens de critici van Van Overtveldt zijn plannen, gaat de hervorming de schatkist een heel pak geld kosten. Hiermee lijkt de Nationale Bank het niet eens. “De impact van de tariefverlaging lijkt op basis van plausibele hypothesen te zijn geraamd”, staat te lezen. En: “De hypothese om op kruissnelheid uit te gaan van een rentevoet van 2 procent kan onmiskenbaar als voorzichtig worden bestempeld”, zo schrijft de centrale bank van België.

Niettemin valt de precieze budgettaire impact van hervorming volgens de NBB niet in te schatten. De hervorming bevat volgens de centrale bank namelijk “zowel neerwaartse als opwaartse risico’s”. “Gelet daarop is het te verwelkomen dat geen rekening gehouden werd met positieve dynamische effecten die van de hervorming kunnen worden verwacht in vergelijking met een scenario van ongewijzigde fiscaliteit.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

Comments are closed.