Hussein Khavari, de Afghaanse vluchteling die vorig jaar een Duitse jongevrouw verkrachtte en bewusteloos dumpte in een rivier, blijkt geen 17 jaar maar wel 34 jaar te zijn. De man, die in 2014 nog veroordeeld was tot 10 jaar cel, loog over zijn leeftijd om als minderjarige berecht te worden. Nu riskeert hij levenslang.

In oktober 2016 werd de 19-jarige Maria Ladenburger, de dochter van een hoge EU-functionaris, in het Duitse Freiburg verkracht en voor dood achter gelaten toen ze ‘s nachts met de fiets op weg was naar huis. Ze werd van haar haar fiets getrokken, verkracht, geslagen gewurgd en vervolgens bewusteloos gedumpt in een nabijgelegen rivier. Daar verdronk ze.

“Bevel”

De dader is Hussein Khavari, een 17-jarige – zo beweerde hij althans – Afghaanse vluchteling die in 2015 Duitsland bereikte en er asiel aanvroeg als minderjarige. Tijdens zijn proces had hij het over een stem in zijn hoofd die hem het bevel zou hebben gegeven het meisje te verkrachten. “Het was een heel mooi meisje. Toen hoorde ik een stem in mijn hoofd. Heb seks met haar. Dat bevel hoorde ik constant.”

Hussein Khavari beweerde 17 jaar oud te zijn op het moment van de feiten, waardoor hij zou berecht worden als minderjarige. Zijn straf zou dan maximaal 10 jaar cel bedragen. Nu blijkt echter dat de man op het moment van de feiten 32 jaar oud was. Doordat hij nu als volwassene berecht zal worden, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf.

Bovendien kwam aan het licht dat Hussein Khavari een reeds veroordeelde geweldpleger was. In 2014 werd hij in Griekenland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar nadat hij een 20-jarige studente vermoord had. Ook toen beweerde hij 17 jaar te zijn. Enkele maanden later werd hij vrijgelaten, waarna hij naar Duitsland trok.

7 REACTIES