Ondanks de Noord-Koreaanse dreigementen van “verschrikkelijke vergelding” zijn vandaag de militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea – de grootste ooit tussen beide landen – van start gegaan. Noord-Korea beloofde gisteren “verschrikkelijke vergelding” en stelde dat beide landen “hun zelfvernietiging bespoedigen“.

Vandaag starten bondgenoten Zuid-Korea en de Verenigde Staten met een gezamenlijke militaire oefening. In het verleden vonden al verschillende dergelijke oefeningen plaats, die telkens voor veel wrevel zorgen bij Noord-Korea. Zij zien het immers als een provocatie dat de VS zo dicht bij hun grondgebied militaire oefeningen doen.

“Verschrikkelijke vergelding”

Aan de vooravond van de oefeningen dreigde Noord-Korea ermee met vergeldingen voor de oefeningen. “De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsstokende legermarionetten moeten in gedachten houden dat hun escalerende provocatie en toenemende aantal misdaden alleen maar zullen leiden tot een nog verschrikkelijkere vergelding en hun zelfvernietiging zal bespoedigen”, klinkt het in een verklaring.

Ondanks de dreigementen gingen de oefeningen vandaag gewoon van start. De oefeningen, die 5 dagen zullen duren, zijn de grootste gezamenlijke militaire oefeiningen ooit tussen de VS en Zuid-Korea. Er worden ruim 12.000 manschappen en 230 gevechtsvliegtuigen – waaronder veel Amerikaanse F-35’s – ingezet. Er zal onder meer geoefend worden op nucleaire aanvallen van Noord-Korea. Volgens Noord-Korea hebben de trainingen de “volledige vernietiging” van Noord-Korea als doel.

Gisteren noemde Amerikaans regeringslid en Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster Noord-Korea nog “de grootste onmiddellijke bedreiging voor de VS”. Volgens de Amerikaanse toppoliticus groeit het potentieel voor oorlog elke dag en moet het probleem Noord-Korea zo snel mogelijk opgelost worden.

Pacifisch kruitvat

De spanningen lopen al een poos hoog op in de regio door toedoen van Noord-Koreaanse agressie en provocatie. Toch moet men niet direct het ergste verwachten. Ten eerste weet het Noord-Koreaanse regime dat het een aanval vermoedelijk niet zal overleven en ten tweede zijn de Amerikaanse bondgenoten in de regio degelijk beschermd, onder meer door het THAAD-anti-raketsysteem. Echter heeft de VS in het verleden wel al beloofd dat men nooit zal toestaan dat Noord-Korea in het bezit komt van een kernraket die de VS kan raken. De rakettest van afgelopen dinsdag bewijst echter dat Noord-Korea sinds kort in staat is om de VS te raken.

Anderzijds heeft Noord-Korea weinig tot geen vrienden. China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea eerst haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar provocerend buurland.

En China voert verder de druk op tegenover de rebelse en agressieve kleine onderbuur. Eind september maakte China nog bekend dat alle Noord-Koreaanse bedrijven op Chinees grondgebied werden gesloten in navolging van VN-sancties.