Premier Charles Michel (MR) is weinig overtuigd van de haalbaarheid om tegen 2025 geen energie meer te produceren met behulp van kerncentrales. Dat liet hij weten in een interview met Le Soir. Toch wil hij de N-VA het Energiepact, incluis kernuitstap, niet laten torpederen.

“Dat wordt extreem moeilijk”, dat liet premier Michel verstaan over de geplande kernuitstap tegen 2025. Nochtans is dat gisteren overeengekomen door de vier Belgische Energieministers (de federale en de drie gewestelijke). Anderzijds belooft Michel ook “niemand het het energiepact te [laten] torpederen”. Hiermee wordt N-VA genoemd, die steeds kritisch zijn geweest ten aanzien van een kernuitstap.

“Mijn intuïtie zegt…”

De premier schuift de hete aardappel thans door naar de Gewesten. Het federale niveau heeft zijn werk gedaan, zo gaat de redenering van Michel. De regio’s moeten nu maar aan objectief cijfermateriaal zien te geraken en voorstellen scheppen om alsnog een kernuitstap tegen 2025 te realiseren. “Mijn intuïtie zegt dat als iedereen volledig mee is, we 2025 misschien nog kunnen halen”, aldus een vaag optimistische Michel.

In een persmededeling laat Michel dan weer weten dat hij “niemand het energiepact [laat] torpederen”. Hij bevestigt het Belgisch engagement om de kernuitstap te realiseren. “De status quo zonder pact is in ieder geval geen optie”, luidt het nog. Dit “leidt op termijn tot een black-out en tot een ongecontroleerde stijging van de facturen voor de gezinnen en de ondernemingen”.

Het akkoord over het Energiepact dat door de bevoegde ministers gisteren werd overeengekomen is volgens Michel “een nuttige werkbasis waarop we kunnen voortbouwen”. En verder: “Ik nodig alle politieke actoren van de meerderheid en de oppositie alsook de economische actoren en die van het middenveld uit om blijk te geven van verantwoordelijkheidszin en simplismen en karikaturen te vermijden”.

N-VA blokkeert

Zo eenvoudig zal het echter niet gaan. N-VA liet gisteren bij monde van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy weten in het VRT-programma Terzake dat het “noch in de Vlaamse regering, noch in de federale regering […] dit pact [zal] goedkeuren”.

"N-VA zal het Energiepact niet goedkeuren"

"N-VA zal dit Energiepact niet goedkeuren in de Vlaamse en federale regering", Andries Gryffroy (Vlaams parlementslid, N-VA).

Publiée par Terzake sur mardi 12 décembre 2017

Noch in de Vlaamse regering, noch in de federale regering zal de
N-VA dit pact goedkeuren

Oppositiepartij Groen liet via fractieleider Kristof Calvo haar onbegrip weten ten aanzien van Michel. De ecologisten vinden het onbegrijpbaar dat de premier na slechts een dag al twijfel over het akkoord zaait. Groen wil de regering en de ambitie rond het Energiepact steunen, “maar dan moet Michel de kernuitstap wel behouden. De twijfel is trouwens nefast”, zo waarschuwt Calvo.

De rechtse oppositiepartij Vlaams Belang communiceert dan weer dat de kernuitstap “niet gebaseerd [is] op onderzoeken. Kernenergie blijft nodig. Studies bewijzen dat openhouden nucleaire centrales nauwelijks impact heeft op groei hernieuwbare productie”, aldus Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).