Waar de rechtse partij Vlaams Belang reeds langer vermoedens over had, wordt nu bevestigd. Naar aanleiding van de ‘levendige’ Antwerpse drugshandel maakte VRT-programma Pano een reportage.“Er zijn enkele moskeeën in Antwerpen die maandelijks geldbedragen uit de drugswereld ontvangen”, dat lichtte Pano-reportagemaker Stefaan Meerbergen op basis hiervan toe gisterenavond in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak.

Hard bewijs is er niet, gezien de moeilijkheid tot onderzoek. Maar Meerbergen haalt “zeer betrouwbare bronnen” aan. Hieruit moet blijken dat zowel in Nederland als in Vlaanderen drugsgeld naar moskeeën gaat. “In Antwerpen met name [zijn er] moskeeën […] die maandelijks drugsgeld krijgen”, zo verklaart VRT-journalist Meerbergen. “Sommige moskeeën gaan zelfs geen erkenning aanvragen omdat met een erkenning, controle moet uitgeoefend worden op de financiering van die moskeeën en dan moet heel het [boeltje] opengelegd worden”.

De Afspraak

Vanavond zendt Eén een Pano uit over de sociale drama’s in het Antwerpse drugsmilieu. Volgens reportagemaker Stefaan Meerbergen vloeit er zelfs drugsgeld naar Antwerpse moskeeën, zo zei hij in #De Afspraak.

Publiée par De Afspraak sur mercredi 13 décembre 2017

Research gedaan naar moskeeën

De Pano-reportagemakers hebben in hun speurtocht naar de drughandel in Antwerpen ook onderzoek gedaan naar moskeeën. Echter, het is niet vervat in de reportage “omdat [die drugconnectie] heel moeilijk hard te maken is”, klonk het verder in De Afspraak. “Maar je hoort heel duidelijk dat er moskeeën zijn waar er heel hard tegen drugs gepredikt wordt, en andere waar er helemaal niet tegen drugs gepredikt wordt”.

Naar aanleiding van de plannen rond een megamoskee in de Antwerpse Seefhoek waarschuwde Kamerlid Filip Dewinter er eind november reeds voor dat er geruchten zijn dat bepaalde evenementen verbonden aan moskeeën gebruikt worden door Marokkaanse drugsbendes om geld wit te wassen.

Eind vorig jaar bleek dat de haven van Antwerpen de grootste invoerhaven van cocaïne in Europa zou zijn. De haven van Antwerpen is de tweede grootste haven in Europa, na die van Rotterdam. In Rotterdam worden voornamelijk vloeibare goederen toegeleverd, terwijl er in Antwerpen voornamelijk containers toekomen. Die containers lenen zich uitstekend tot het binnensmokkelen van grote hoeveelheden drugs. Bovendien vormt de haven van Antwerpen een rechtstreekse verbinding met de Verenigde Staten.