Er werden de afgelopen dagen bijna 900 migranten opgepikt voor de kust in Libië. Zij zijn intussen in Sicilië aan wal gegaan.

De afgelopen dagen werden er bijna 900 migranten voor de kust van Libië in de Middellandse Zee opgepikt. Het merendeel is intussen aan wal gegaan in Sicilië. Meer dan 330 migranten die gered werden door de Italiaanse kustwacht en andere Europese schepen zijn maandagmorgen reeds uitgestapt in Siciliaanse havens.

“Libische hel”

Nog eens honderd waren maandag op weg naar de westelijke stad Trapani en nog eens 450 zijn vanmorgen in Augusta aangekomen aan boord van de Aquarius, een boot die samen door ngo’s SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen wordt beheerd.

“Getuigenissen die zondag werden verzameld aan boord van de Aquarius weerspiegelen de extreme ernst van de situatie in Libië voor migranten en vluchtelingen, die bij gebrek aan een veilig alternatief, hun leven op zee riskeren om te ontsnappen aan wat ze de Libische hel noemen“, zegt Francis Vallat, voorzitter van SOS Méditerranée in Frankrijk.

Samenwerking Libië en Italië

Libië blijft de belangrijkste toegangspoort voor migranten die proberen over zee naar Europa te reizen. In totaal hebben de afgelopen vier jaar 600.000 mensen de oversteek gewaagd. Niettemin is het aantal overstekers sinds juli sterk gedaald. In die maand begonnen groeperingen in Libië, onder Italiaanse druk, actief het vertrek van migranten te verhinderen.

Nu is er een overeenkomst tussen Italië en de door de VN-gesteunde Libische regering van nationale eenheid (GNA) om een gemeenschappelijk commandocentrum op te richten. Het centrum zal bestaan uit “vertegenwoordigers van de kustwacht, de illegale migratieafdeling, de Libische procureur-generaal en de inlichtingendiensten, samen met hun Italiaanse tegenhangers”.