Rechtse Laurent Wauquiez verkozen tot voorzitter Les Républicains

0
611

De 42-jarige Laurent Wauquiez is verkozen tot nieuwe leider van Frankrijks grootste centrumrechtse partij, Les Républicains. Met Wauquiez krijgen Les Républicains een rechtse, eurokritische voorzitter om oppositie te voeren tegen het beleid van president Emmanuel Macron (La République en marche!), die zich tijdens zijn ambtstermijn al geregeld op centrumrechts waagde.

Niemand binnen de partij twijfelde eraan dat hij het zou halen. De 42-jarige Laurent Wauqieuz vloerde zijn tegenkandidaten al meteen in de eerste ronde en wist 74,64 procent van de partijleden te overtuigen. Hiermee zit de gemakkelijkste taak erop. Er wacht de voormalige minister echter een lastig parcours. Les Républicains kwamen dankzij de schandaalsfeer rond François Fillon zwaar gehavend uit de presidentsverkiezingen. Wauquiez moet de partij bijgevolg opnieuw uit het slop trekken, verenigen en omvormen tot een geoliede oppositiemachine tegen het beleid van Emmanuel Macron.

Gehavende partij

Les Républicains kenden de voorbije maanden grote moeite om op te boksen tegen Macron. Macrons hervormingen genieten immers steun binnen het bedrijfsleven. Ook Macrons bij momenten ondubbelzinnige communicatiestijl valt in goede aarde bij rechts.

Zo liet Emmanuel Macron zich in juli nog ontvallen dat Afrika ‘beschavingsproblemen’ heeft doordat Afrikaanse landen vaak ‘failed states’ zijn en Afrikaanse moeders zeven tot acht kinderen krijgen. Ook een opvallende aanvaring met een Marokkaanse vrouw die permanent in Frankrijk wil blijven, maar bij monde van de president “moet terugkeren” leverde Macron extra krediet op bij rechts in Frankrijk.

La droite est de retour”

Laurent Wauquiez en Emmanuel Macron zijn generatiegenoten en liepen beide school aan de prestigieuze ENA (Ecole Nationale d’Administration). Toch verschillen beide heren. Wauquiez komt uit de Auvergne (Lyon), terwijl Macron een product is van de Parijse elite. Dit leidde de kersverse voorman van Les Républicains ertoe om Macron in een interview als “un petit président arrogant et capricieux” (een kleine, arrogante president) te beschrijven. “Macron heeft één project: hemzelf. […]. Ik merk bij hem geen visie voor Frankrijk. Hij heeft het over een start-up-natie, niet over de Franse natie.”

Hoewel de Europese Unie een heikel thema blijft binnen Les Républicains en het Franse politieke landschap tout cours, belooft Wauquiez een veel sterkere eurokritische stem te zijn. Dit staat uiteraard in schril contrast met de zetelende president, die zijn overwinningsspeech in mei liet vergezellen van Beethovens ‘Ode an die Freude’, de hymne van de Europese Unie. Ook op het vlak van immigratie en de islam toont Laurent Wauquiez zich van de hardere lijn.