De nieuwe Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) roept op om een einde te maken aan de “mislukte” pogingen, om een quotasysteem voor de verdeling van asielzoekers over de Europese Unie tot stand te brengen. Hij dringt voorts aan op nieuwe inspanningen om vluchtelingen in hun land van herkomst te helpen.

Kurz stond in het verleden, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was, al kritisch tegenover het besluit van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de grenzen van haar land in 2015 open te stellen voor meer dan een miljoen migranten.

https://twitter.com/oevp/status/944859580886142976

“Dwingen heeft geen zin”

Sinds hij deze week bondskanselier is geworden, heeft hij zich aangesloten bij de Viségradlanden, zoals Hongarije en de Tsjechische Republiek, door zich te verzetten tegen door Duitsland gesteunde voorstellen om asielzoekers over de EU-lidstaten te verdelen.

“Het dwingen van staten om vluchtelingen op te nemen brengt Europa niet verder. Die discussie heeft geen zin. Migranten die op weg zijn naar Europa willen niet naar Bulgarije of Hongarije. Zij willen naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden gaan”, zegt Kurz.

Steun in landen van oorsprong

In plaats van verder te zetten met wat hij een “mislukt” beleid noemt, roept Kurz de EU op om “misschien militaire” steun te verlenen om de vluchtelingen in hun landen van oorsprong, of hun buurlanden, te helpen. “Als dat niet mogelijk is, dan moeten ze worden geholpen in veilige gebieden op hun eigen continent. De EU moet dat ondersteunen, misschien zelfs organiseren”, aldus Kurz.