In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft koning Filip opgeroepen tot meer verwondering. Op die manier kunnen we volgens onze vorst een antwoord bieden aan spanningen en crisis. Daarnaast sprak hij lovende woorden over projecten van jongeren met een migratieachtergrond. “De schoonheid in hun ogen sprak boekdelen.”

Naar goede gewoonte hield koning Filip op de avond voor Kerstmis zijn jaarlijkse kersttoespraak. Sleutelwoord in zijn filosofische toespraak was verwondering. “Met verwondering kijken naar de schoonheid van het leven, zorgt ervoor dat je zelf beter leeft en dat je anderen kunt helpen het leven beter te beleven”, klonk het.

“Verwondering”

“Hoe wij naar de dingen kijken, bepaalt ons handelen”, aldus Filip. “Wie met verwondering naar de natuur kan kijken, zal haar ook meer respecteren. En wat waar is voor de natuur, geldt des te meer voor de mensen om ons heen. Achter onze zwakheden en gebreken zit er in elk van ons een rijke innerlijke schoonheid, die het verdient ontgonnen te worden.”

Vervolgens blikte hij terug op zijn bezoeken aan Sint-Gillis en Vilvoorde waar hij jongeren met een migratieachtergrond ontmoette. “En dan zijn er ook de jongeren met een migratieachtergrond, die de koningin en ik onlangs nog in Vilvoorde hebben ontmoet. Samen werken ze aan projecten van maatschappelijke integratie dankzij het vinden van je eigenwaarde. De schoonheid in hun ogen sprak boekdelen.”

De koning wil dat we ons opnieuw verwonderen “voor alles wat we samen hebben opgebouwd, ons gemeen goed, het resultaat van een lange geschiedenis van verbondenheid, verankerd in solidariteit en compromissen. Daaruit kunnen we de kracht putten, niet toe te geven aan steriel cynisme en onverschilligheid.”

Door middel van verwondering kunnen we volgens de koning immers de onrust, haarden van spanningen en crisis – die hoe langer hoe meer aanwezig zijn binnen onze maatschappij – bestrijden. “We hebben meer dan ooit nood aan verwondering.”