In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft koning Filip opgeroepen tot meer verwondering. Op die manier kunnen we volgens onze vorst een antwoord bieden aan spanningen en crisis. Daarnaast sprak hij lovende woorden over projecten van jongeren met een migratieachtergrond. “De schoonheid in hun ogen sprak boekdelen.”

Naar goede gewoonte hield koning Filip op de avond voor Kerstmis zijn jaarlijkse kersttoespraak. Sleutelwoord in zijn filosofische toespraak was verwondering. “Met verwondering kijken naar de schoonheid van het leven, zorgt ervoor dat je zelf beter leeft en dat je anderen kunt helpen het leven beter te beleven”, klonk het.

“Verwondering”

“Hoe wij naar de dingen kijken, bepaalt ons handelen”, aldus Filip. “Wie met verwondering naar de natuur kan kijken, zal haar ook meer respecteren. En wat waar is voor de natuur, geldt des te meer voor de mensen om ons heen. Achter onze zwakheden en gebreken zit er in elk van ons een rijke innerlijke schoonheid, die het verdient ontgonnen te worden.”

Vervolgens blikte hij terug op zijn bezoeken aan Sint-Gillis en Vilvoorde waar hij jongeren met een migratieachtergrond ontmoette. “En dan zijn er ook de jongeren met een migratieachtergrond, die de koningin en ik onlangs nog in Vilvoorde hebben ontmoet. Samen werken ze aan projecten van maatschappelijke integratie dankzij het vinden van je eigenwaarde. De schoonheid in hun ogen sprak boekdelen.”

De koning wil dat we ons opnieuw verwonderen “voor alles wat we samen hebben opgebouwd, ons gemeen goed, het resultaat van een lange geschiedenis van verbondenheid, verankerd in solidariteit en compromissen. Daaruit kunnen we de kracht putten, niet toe te geven aan steriel cynisme en onverschilligheid.”

Door middel van verwondering kunnen we volgens de koning immers de onrust, haarden van spanningen en crisis – die hoe langer hoe meer aanwezig zijn binnen onze maatschappij – bestrijden. “We hebben meer dan ooit nood aan verwondering.”

12 REACTIES

  1. De monarchie is een manier om het volk dom te houden. Monarchie bestaat slechts uit suggestie; suggestie van nabijheid, suggestie van integriteit, en suggestie van bekwaamheid. Haar enige doel is zichzelf in stand te houden, en te blijven teren op de vele miljoenen zonder daar gelijk wat noemenswaardigs tegenover te zetten. In feodale tijden diende dat om macht en bezittingen onverdeeld door te geven, in de huidige parlementaire monarchie om het bestel te bestendigen.

  2. En dan weer iets dat mij niet verwondert. Deze titel uit de kwalkrant ds van vandaag. “Opbrengst Nederlandse tegenhanger ‘Music for Life’ verbleekt tegen Belgische recordeditie .” Dat woordje “belgisch” is hier zooooooo misplaatst. Iedereen kent ondertussen de getallen vanuit Vlaanderen maar ook die van de zogezegd warmere en gullere walen.

  3. Verwondering ? Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo verwonderd geweest over al die dingen die vandaag de dag allemaal kunnen.
    Ook en vooral over het feit dat het apenland nog altijd met een bende mongolen van “koninklijke bloede” zoals dat heet , op zijn dak zit . Ik begrijp nu pas goed waarom ze hier zo gek zijn op iSSlamieten , die leven ook nog in de middeleeuwen . Een koninklijke familie , de (verlepte) incestadel , hoe verzin je het in hemelsnaam in de 21ste
    eeuw ?