“De grootste onmiddellijke bedreiging voor de VS”. Zo benoemde Amerikaans regeringslid en Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster Noord-Korea vandaag. Dit in een speech voor het ‘Reagan National Defense Forum’ in de Amerikaanse deelstaat Californië. Volgens de Amerikaanse toppoliticus groeit “het potentieel voor oorlog” met de communistische dictatuur van Kim-Jong Un elke dag.

“Ik denk dat het [risico] elke dag toeneemt, wat betekent dat we ons in een race bevinden. Een race om dit probleem [van Noord-Korea] op te lossen”, aldus McMaster antwoordend op hoe de nieuwste Noord-Koreaanse rakettest afgelopen dinsdag de kans op oorlog met de VS beïnvloedt.

“Complete denuclearisatie”

President Donald Trump (Rep.) blijft zich engageren voor een “complete denuclearisatie” van het Koreaanse schiereiland, zo wist McMaster ook verder te vertellen. De regering van Trump blijft geloven in niet-militaire manieren om het probleem en de groeiende spanning op te lossen. McMaster wil zo nog meer beroep doen op China. McMaster hoopt dat de grote buur van Noord-Korea verdere sancties tegen de geïsoleerde dictatuur van Kim Jong-un zal invoeren, gezien de “gigantische dwingende economische macht” die China heeft ten aanzien van Noord-Korea.

“We vragen China niet om ons een dienst te doen”, zo liet de Nationale Veiligheidsadviseur en voormalige generaal optekenen. “We vragen aan China om in haar eigen belang te handelen, zoals het hoort, en we geloven verder dat het in China’s belang is om dan ook meer te doen [jegens Noord-Korea]”. Specifiek refereert McMaster aan de olie-exporten van China naar Noord-Korea: “Je kan geen raket afvuren zonder brandstof”.

Pacifisch kruitvat

De spanningen lopen al een poos hoog op in de regio door toedoen van Noord-Koreaanse agressie en provocatie. Toch moet men niet direct het ergste verwachten. Ten eerste weet het Noord-Koreaanse regime dat het een aanval vermoedelijk niet zal overleven en ten tweede zijn de Amerikaanse bondgenoten in de regio degelijk beschermd, onder meer door het THAAD-anti-raketsysteem. Echter heeft de VS in het verleden wel al beloofd dat men nooit zal toestaan dat Noord-Korea in het bezit komt van een kernraket die de VS kan raken. De rakettest van afgelopen dinsdag bewijst echter dat Noord-Korea sinds kort in staat is om de VS te raken.

Anderzijds heeft Noord-Korea weinig tot geen vrienden. China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea eerst haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar provocerend buurland.

En China voert verder de druk op tegenover de rebelse en agressieve kleine onderbuur. Eind september maakte China nog bekend dat alle Noord-Koreaanse bedrijven op Chinees grondgebied werden gesloten in navolging van VN-sancties.

De VN heeft afgelopen maanden verschillende sancties doorgevoerd tegen Noord-Korea na de agressieve oorlogstaal, meerdere raketlanceringen en zelfs het testen van een heuse waterstofbom begin september. De reeks sancties, die in september werden gestemd door de VN-Veiligheidsraad, hielden/houden een aantal handelsrestricties in waaronder de bovengenoemde vanwege China ook vallen. Ook de textielexport uit het communistische land wordt geviseerd.

5 REACTIES

  1. Wat mij betreft, alle atoomraketten de wereld uit, het is sowiezo een weapon of mass destruction en een misdaad tegen de mensheid om ze te gebruiken. Maar Noord korea is een speciaal geval, De elites voelen zich daar niet veilig. De USA wil van de wapenstilstend geen vredesverdrag maken. INdien de elites zich veilig zouden voelen, met voldoende garanties, zodat ze hun volk verder kunnen uitplunderen, dan zouden ze wel hun atoomwapen kunnen opgeven in ruil. Maar America wil dat niet, omdat het een reden wil hebben om zijn basissen (20 à 30 000 soldaten) daar te behouden. Ik ben voor vredesverdrag, om de lieve vrede.