Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, werd deze ochtend aangehouden na een bevel van de onderzoeksrechter. Zelf begrijpt hij niet waarom hij in de cel moet en betwist hij de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt. Aan de VRT NWS liet zijn advocaat weten dat Piqueur de aanhouding zal betwisten. Ook zoon Ruben Piqueur en dochter Rebecca Piqueur werden door de onderzoeksrechter aangehouden. 

In de nacht van maandag op dinsdag werd Jeroen Piqueur urenlang ondervraagd en daarna samen met zijn zoon Ruben en dochter Rebecca aangehouden. In dit gerechtelijk onderzoek verdenkt men Jeroen Piqueur en zijn kinderen van misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen. Tegen vader Piqueur loopt dan ook nog eens een strafvordering voor een inbreuk op de bankwetgeving.

“Ten gepaste tijd een grondig debat”

Zelf betwist hij volgens zijn advocaat “de strafrechtelijke verwijten die hem worden gemaakt. Hij zal klaar zijn om daar te gepasten tijd een grondig debat over te voeren voor de rechtbank. Maar mijnheer Piqueur begrijpt niet dat er nu sprake is van hetgeen de wet vereist om iemand aan te houden: een volstrekte noodzakelijkheid voor de openbare veiligheid. Hij zal de aanhouding betwisten”. Vrijdag beslist de raadkamer in Gent of de ex-topman van Optima Bank en zijn kinderen nog verder worden aangehouden.

In mei dit jaar werd Jeroen Piqueur nog veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Als straf hiervoor kreeg hij een celstraf van vier maanden effectief en een boete van 1,5 miljoen euro. Deze feiten stonden echter los van het faillissement van Optima, wat men nu onderzoekt.

(Lees verder onder de tweet.)

Burgemeester Termont: "Ik vind het zo verschrikkelijk"

De Gentse burgemeester Daniël Termont voelt zich diep gekwetst door allerlei insinuaties over zijn rol in de zaak rond de failliete bank Optima.

Publiée par VRT NWS sur lundi 27 juin 2016

Politieke banden

Piqueur eist al enige tijd de hoofdrol op in het Optimatheater. In juni 2016 raakte Optima Bank, waarvan Piqueur de topman was, in de problemen na een controle door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Het balanstotaal was sterk verkleind en niet veel later blokkeerde de Nationale Bank van België de rekeningen. Ook de verzekeringsactiviteiten van Optima werden stilgelegd. Op verzoek van Optima werd de bank hierna failliet verklaard. In juli van datzelfde jaar werd een onderzoekscommissie opgericht in zowel de Kamer als in de Gentse gemeenteraad.

Optima genereerde ook zeer veel aandacht omdat er verschillende politici bij betrokken waren. De onderzoekscommissie onderzocht dit evenmin niet. Zo was de Onderzoekscommissie Optima volgens Eric van Rompuy (CD&V) “niet aangeduid om na te gaan of meneer Termont op een boot heeft gezeten van meneer Piqueur in Nice. We moesten weten waarom Optima failliet is gegaan en hoe we kunnen voorkomen dat nog een bank failliet gaat”.

Niettemin had het Optimatheater voor een aantal politici uit het Gentse ernstige consequenties. Zo kwam onder anderen Geert Versnick (Open Vld) – eerder bestuurder bij Optima Group NV – in opspraak.

Ook Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) kreeg lastige vragen nadat deze eerst had verklaard niets te maken te hebben met Optima of Piqueur. Later bleek echter dat hij verschillende reisjes maakte met Piqueur. Naast Termont was ook Luc Van den Bossche (voormalig sp.a-minister) betrokken bij de zaak. Sinds september 2011 was hij namelijk de voorzitter van het directiecomité van de bankdivisie van Optima. In 2015 werd Van den Bossche de voorzitter van de raad van bestuur van Optima Global Estate. Een jaar later – toen de bank in financieel zwaar weer kwam – nam hij ontslag.

Daniel is duidelijk in deze videoboodschap aan de Gentenaars en anderen: "Ik heb geen enkele band met Optima! Ik steun het voorstel van Peter Vanvelthoven om een onderzoekscommissie aan te stellen volop!"

Publiée par Daniël Termont sur mardi 21 juin 2016