De burgeroorlog in Jemen wordt zo mogelijk nog complexer, nu voormalig president Saleh zich tegen zijn voormalige Houthi-bondgenoten heeft gekeerd en zich daarbij aan de zijde van de Saoedi’s lijkt te scharen. Ondertussen beweren de Houthi’s dat zij een raket op een kerncentrale in Abu Dhabi hebben afgevuurd. 

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft vannacht een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Daarbij verleent deze coalitie steun aan loyalisten van de vroegere Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

Saleh kiest kant Saoedi’s

In een toespraak op zaterdag leek Saleh het einde in te luiden van het bondgenootschap tussen zijn loyalisten en de sjiitische Houthi-strijders. Hij zei dat hij bereid was een “nieuwe bladzijde” om te draaien met de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die de Houthi’s bestrijdt, indien deze coalitie de aanvallen op Jemenitische burgers zou staken. Desondanks zouden er bij een luchtaanval op de noordelijke provincie Saada, kerngebied van de Houthi’s, twaalf burgerdoden gevallen zijn.

Saleh’s aankondiging van zaterdag werd verwelkomd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie die, ondanks steun van de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden, slechts met grote moeite vooruitgang wist te boeken tegenover de alliantie tussen de Houthi-strijders en Saleh. De coalitie probeerde de door Saoedi-Arabië ondersteunde president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te helpen.

Saleh’s troepenmacht is de afgelopen vijf dagen betrokken geweest bij gevechten met Houthi-troepen, waardoor een nieuwe laag is toegevoegd aan de reeds complexe situatie in Jemen. Op zondag leken de Houthi’s wat gebied terug te winnen dat zij de afgelopen vier dagen aan Saleh-loyalisten verloren hadden. Ook werden er door de Houthi’s tanks ingezet tijdens zware vuurgevechten in het centrale regeringsdistrict van de stad.

Jemen is een van de armste landen in het Midden-Oosten en de situatie daar is er enkel maar op achteruit gegaan, sinds de door de Saoedi-Arabië geleide coalitie haar interventie begon. Reden voor de interventie was een machtsgreep in 2014 door de sjiitische Houthi’s – die volgens Saoedi-Arabië fungeren als proxy van Iran en Qatar – en loyalisten van de in 2012 verdreven president Saleh.

Raket afgevuurd naar Abu Dhabi

Ondertussen laten de Houthi’s weten dat zij een ballistische raket hebben afgevuurd op een kerncentrale in Abu Dhabi. Daarmee zijn de Verenigde Arabische Emiraten het tweede lid van de coalitie, na Saoedi-Arabië, dat door Houthi-raketten geviseerd wordt.

De Verenigde Arabische Emiraten ontkennen dan weer dat een raket de al-Barakah kerncentrale in Abu Dhabi geraakt zou hebben. Het crisiscentrum van de V.A.E. drong er bij het publiek op aan niet naar de geruchten te luisteren. “Het crisiscentrum ontkent de beweringen door de coupplegers in Jemen dat zij een raket naar het luchtruim van de Verenigde Arabische Emiraten zouden hebben afgevuurd”, luidde het in een mededeling.

3 REACTIES

  1. Oorspronkelijk was de opstand van de Houthi’s gericht tegen Saleh. Die is toen moeten aftreden. Uit opportunisme waren ze daarna tijdelijk partners. Nu is er logischerwijs aan dit partnerschap een einde gekomen. Dus beste Pieter het hele verhaal vertellen aub, geen half of een kwart. Lees bv lead artikel van The Economist deze week.

  2. En Europa moet natuurlijk ook de vluchtelingen van dit conflict opvangen. Want Europa is verantwoordelijk voor alle miserie in de wereld.

Comments are closed.