Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was duidelijk omtrent het regeringsstandpunt over de Belgische IS-strijders die gevangen zijn in Irak. België zal niet onderhandelen met IS-jihadisten die terug willen keren naar België en die nu de doodstraf riskeren in Irak. Hiermee herhaalde hij het standpunt van premier Charles Michel (MR).

Zeker 100 Europese strijders van de Islamitische Staat zullen in Irak berecht worden volgens het Iraakse recht. Hierdoor riskeren zij de doodstraf. Onder hen bevinden zich ook een aantal Belgen. Dat zei de ambassadeur van Irak in België Jawad al-Chlaihawi tegenover de RTBF nog in oktober. En premier Michel zei afgelopen weekend op VTM Nieuws tijdens een terugblik op het afgelopen jaar dat “onderhandelingen met Syriëstrijders die wensen terug te keren naar België zijn uitgesloten.”

Jambon: “Niet onderhandelen”

Jambon herhaalde het standpunt van premier Michel deze ochtend op Radio 1“Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren”, zo klonk het bij Jambon. “En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij te brengen? We gaan natuurlijk de regels van het internationaal recht respecteren, maar negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde”.

Eerder in september werd al duidelijk wat er met de Belgische jihadisten gevangen in Irak zou gebeuren. Belgische jihadi’s, zoals de beruchte Tarik Jadaoun uit Verviers, zullen normaliter in Irak berecht worden. Dit omdat België geen uitwisselingsverdragen heeft met Irak. De doodstraf voor de betrokken jihadisten is het meest realistische gevolg hiervan. Dat communiceerde Iraaks regeringsverantwoordelijke Turhan Al-Mufti ondubbelzinnig tegenover Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en SCEPTR tijdens een parlementair bezoek in Irak waarover SCEPTR een week lang verslag uitbracht.

Op de blaren zitten

Doodstraf of niet, Jambon blijft het standpunt van de regering verdedigen: “Die mensen hebben zich uit onze maatschappij geplaatst. Die hebben andere keuzes in het leven gemaakt. En dat is nu typisch aan keuzes die je maakt in het leven, daar zijn consequenties aan verbonden”. 

Stefaan Van Hecke, Kamerlid bij oppositiepartij Groen, wil echter wel diplomatieke onderhandelingen. “We zijn principieel tegen de doodstraf en moeten dat duidelijk maken”, vertelt hij tegenover VRT NWS. Wel beseft Van Hecke dat zoiets weinig zal uitmaken. “Vergelijk het met Amerika. Zij gaan ook niemand uitleveren omdat een Belgische minister vraagt dat de doodstraf niet wordt toegepast.”

Info?

Jadaoun, de bovenvermelde Belgische IS-strijder gevangen in Irak, bleek eind september in strijd met eerdere berichten nog te leven. Hij zou tijdens de slag om Mosoel gevangen zijn genomen. In een recent interview met VRT-reporter Rudi Vranckx liet de gevangen jihadist weten dat hij “info heeft waar de Belgische diensten grote zaken mee kunnen bereiken”. Het zou onder meer gaan over “mannen […] die zich verstoppen in het Westen”.

Maar Jambon is hiervan weinig onder de indruk. “Het is niet nodig om iemand naar hier te halen om de informatie te kennen”, aldus de minister. “We kunnen bijvoorbeeld rogatoire commissies naar ginds sturen en de man daar op de rooster te leggen. De Staatsveiligheid moet dat evalueren. Want het is ook niet zeker of die mannen écht informatie hebben of zich gewoon interessant willen maken”.

8 REACTIES

  1. Meer dan 25 jaar promootte de linkse elite dat alle culturen gelijkwaardig waren. Multicultuur was per definitie positief en bracht de facto meerwaarde aan. Toen die multicultuur toch niet zo positief bleek, heeft de elite er alles aan gedaan om ieder de mond te snoeren. Nu die multicultuur ook nog eens geen meerwaarde blijkt te hebben, wil de elite plotseling dat onze cultuur hoger is dan die van hen. Ik weet dat ze vaak drugs gebruiken om hun geest te verruimen. Deze producten genereren echter een dermate chaotische verruiming, dat ik er moet van gaan zitten.

  2. Ze zijn weg wel , laat ze weg blijven . Niemand heeft ze verplicht om naar daar te gaan , ook de vrouwen en kinderen niet . Als ze ginds onder hun eigen soortgenoten de doodstraf riskeren dat is dan jammer (?) maar dat zegt alles over hun (gebrek aan de meest elementaire) opvoeding .

  3. Tja “islamitische helden” zijn groots in : grote woorden, in het vermoorden van onschuldigen, in het terroriseren van ongewapenden, in het vluchten en deserteren in vrouwen kleren en Als ze zelf gevaar lopen in het verraden van hun broeders. Enfin moslims zijn helden inalles wat wij als laf en eerloos zien.