Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gisterenavond en afgelopen nacht auto’s in brand gestoken. Ook in het Nederlandse Veen werden auto’s in brand gestoken, voor de vierde keer op rij deze week. In Utrecht is alsnog niemand aangehouden, maar desondanks spreken Nederlandse media reeds over ‘jongeren’ als daders.

Ook in Amsterdam en Utrecht werden gisteren wagens in brand gestoken. Het gaat om een kwalijke traditie waarbij jongeren rond de jaarwisseling auto’s in brand steken.

Traditie rond jaarwisseling

In Veen, een dorp in het Nederlandse Brabant, was het de vierde nacht op rij dat zich incidenten voordeden. De brandweer rukte onder beveiliging van de politie uit, tientallen jongeren keken toe hoe de brand geblust werd. Eerder deze week keerden relschoppers zich tegen de veiligheidsdiensten toen zij de branden wilden blussen. Politie en brandweer werden daarbij bekogeld met stenen en flessen.

Ook in Utrecht brandden wagens af. De Nederlandse media spreken over ‘jongeren’ als daders, hetgeen opvallend is gezien de politie nog geen aanhoudingen heeft verricht. Ook voorgaande jaren bracht de jaarwisseling een grimmige sfeer naar boven in Utrecht. Na de brandstichting toen werden wel verschillende jongemannen opgepakt.

Of dit iets met de onrust in Veen te maken heeft, valt niet direct te zeggen. Wel is het opvallend dat enkele plaatsnaamborden op een belangrijke invalsweg naar Veen aangepast waren met de tekst ‘Vrije Staat Sicilië‘. Dat is wellicht een soort van oudejaarsgrap.

Een Europees gegeven

De aangehaalde Nederlandse steden zijn niet de enige plaatsen in Europa waar geregeld auto’s in brand gestoken worden. Onder meer in de Zweedse voorstad van Stockholm, Rinkeby, werden afgelopen jaar meerdere auto’s in brand gestoken door allochtone jongemannen.

Ook in Brussel werden afgelopen najaar door Marokkaanse jongeren wagens in lichterlaaie gezet en tijdens de G20-bijeenkomst in juli in Hamburg, Duitsland werden door extreemlinkse militanten tientallen wagens vernietigd door brandstichting.

7 REACTIES

  1. Auto’s in de fik steken, dat is na-aperij van de Franse banlieus, waar ‘jongeren’ ook op die manier hun vreugde en/of frustratie uiten. Waarschijnlijk is dat cultureel bepaald, een mohammedaanse invulling van een sint-antoniusvuur (ik bedoel niet de varkensziekte, maar de brandende kruisen). Ik verontschuldig me alvast bij de Afrikaanse en Aziatische umma, mochten de daders Zeeuwen, Limburgers of Friesen zijn.

  2. Toch mooi hoe deze geïntegreerde jongens ervoor zorgen dat nieuwe tradities over heel Europa voor eenheid zorgen. Foei voor de Oost-Europese leiders dat zij deze nieuwe eenheid niet zien zitten.

  3. Die “jongeren”(ge weet wel) houden wel van schapenvlees en auto’s op de halal BBQ in de “Allah SNackbar”

  4. In het Kalifaat “Ruisseau-du-Moulin” (voorheen “Molenbeek”) deden “jongeren” (ge weet wel) dat ook. Maar dat is om “voor onze pensioenen te zorgen”. Vraag het maar aan Iman Johan Leman (voorheen pater Dominicaan) van Le Foyer.

  5. Door hun sociale achterstelling hebben die arme allochtone jongeren geen geld voor gewoon vuurwerk, en er rest hun niets anders dan auto’s in de fik te steken. Een manier van integreren toch?

Comments are closed.